Sunday, April 23, 2017

Imsonia & Stress


Assalamualaikum. 

Dua tiga hari ni aku perasan tidur aku lebih lena.
Tidur pukul 12, terjaga pukul 5.
Malam tadi tidur pukul 11 pun sama tersedar pukul 5.
Not bad la tu. Atleast aku cuma kena cuba sambung tidur sekali je sebelum bangun pukul 6 lebih. 

Rutin biasa aku adalah terjaga 3, 4 kali tiap malam nak sampai ke waktu subuh.
Worst case tersedar selang sejam.
Tak pelik pun. Aku memang dah lama noticed aku ni maybe ada insomnia. Mild stage.
Disebabkan masalah ni, aku selalunya macam panik sikit if schedule tidur aku lari timing dari biasa. 

Teringat masa belajar. Ada a few friends cakap aku ni cinderella. Pukul 12 kena tidur.
Orang lain lantakla ko nak buat apa memang aku tak peduli dah.
Salah satu sebabnya aku tahu if lewat aku akan jadi susah tidur.
N lagi satu bila dah lewat n susah tidur pastu orang lain dah tidur, aku akan jadi takut if aku sorang je lgi yang berjaga.
Aku mesti tidur dengan pengetahuan yang orang lain belum tidur.
Habit ni sejak dari kecik kot.
Dulu tidur dengan kakak.
Aku selalu kejut dia if dia cepat tertidur dari aku....Ha, dah tidur ke? Tu jelah soalan aku dok ulang.hehe

Sekarang ni kalau aku terlalu stress memang aku berjaga selang sejam.
Bila terjaga aku kena ke bilik air.
N bila kerap sangat terjaga, aku jadi lemau bila nak pergi kerja pagi.
Rasa macam tak cukup tidur.
Aku selalu kira berapa jam aku akan tidur.
If tak sampai 6 jam, memang aku freak out.
Kalau masa tu dah tak mengantuk pun,  memang aku akan paksa diri untuk tidur.
Memang susah. 

Maybe sebab aku mudah sangat stress. Terlalu kerap stress. 
Almost everyday kot. Tu yang ada masalah susah tidur. 
Jenis aku ni if ada masalah, memang effect kat tubuh badan. 
Hati sah sah la sedih. 
Mata jadi susah nak tidur. 
Kepala sakit. 
Perut jadi tak lapar. In the end, masuk angin. Dah satu hal pulak pagi pagi muntah muntah. 
Btw, muntah angin lagi sakit n seksa dari muntah keluar benda. 
Muntah keluar makan smooth je okeh. 
Kalau muntah angin memang sakitla dalam kepala, dalam dada, kat perut. Tenaga memang out. 
Terduduk dalam tandas, tepi mangkuk tandas, tepi tong sampah adalah benda biasa. :'(

Ok tu je nak cerita. Apapun.....


Nak 'walk the talk' tu susah kan?
Keyword dia..bersyukur. 
Ko stress apa ko dapat pun....deknon oi?



Thursday, March 09, 2017

Muis Memasak


Assalamualaikum...

sejak rutin dan berubah ni..kerapla sikit aku kena masak.
if dulu, hari bekerja memang tak masakla.
hari cuti je masak.
tu pun selalunya jumaat je.
if hari sabtu kadang beli nasi ayam, kadang tapau lauk, pergi makan kenduri ke hapa.
takpun kalau pagi dah beli nasi bungkus, tengahari memang suami dah tak nak makan.
aku pulak akan makan lewat sikit.
so bab makan minum memang takde masalah. 

tapi sekarang anak dah duduk sekali.
so hari kerja untuk makan malam suami suruh masak.
takut anak lapar katanya.
alang alang dah masak, kami semua makanla. takkan nak pandanggggg je kan?

bila berubah rutin ni, adala beberapa benda yang buat aku stress.
1. penat balik kerja kena masak.
2. bila dah siap masak nasi n buat lauk tetiba anak cakap taknak makan.
3. bila dia tak makan, nasi n lauk tak habis. membazir.
4. aku pun makan, jadi akan lebih gemuk.
5. baju tidur dah tak selesa buat tidur sebab dah bau tumisan bawang sos semua.
6. bila baju kena tukar 2 kali tiap malam, stok baju kotor makin cepat bertambah.
7. antara pukul 8-9 kat dapur, so banyak missed drama korea. dahla cite best semua main masa tu.huhu

nampak tak betapa banyaknya masalah timbul kalau aku kena masak hari bekerja.kahkahkah
read: malas!

tu belum masuk bab mak mentua tanya nape tak masak nasi?
bila aku cakap anak dan cucunya taknak makan..dia tanya nape taknak makan?
dahtu nak makan apa?

aduhai....takut sangat anak cucu dia lapar.
yang stressnya akulah.

tambah tambah aku ni tak reti sangat nak bercakap dengan orang tua.
banyak soal sangat mulala aku ni tak senang duduk.
mentaliti orang tua, siang malam pagi tengahari malam wajib makan nasi.
if tak makan nasi, maksudnya tak makan.
boleh gitu?

aku ni bab masaknya takde masalah, sebabnya if makan tu habis licin nasi lauk semua memang aku ok. yang geramnya bila kita penat masak, nasi tak habis. lauk tak habis.
tu kalau makan berdua dengan laki lah.
if anak makan sekali, selalunya memang licinla lauk n nasi.
aku pulak if masak nasi, cukup cukup je sekali makan.
untuk malam, masak lain pulak.

so taktik aku sekarang ni, balik kerja tanya anak dulu dia nak makan ke tak.
pastu inform laki.
selalunya laki pun tak nak makan kalau anak taknak. jaga body la konon. takut buncit.
so aku pun tak masakla.
seminggu 2 hari ada pasar malam, makan je ringan ringan pun takpe.
then dalam seminggu jugak malamnya aku akan masak selain dari nasi n lauk.
selalunya nasi goreng atau mee goreng atau megi.
3 menu ni tak penat sangat n boleh makan depan tv.hehehe

sekarang meh tengok menu lauk biasa biasa aku ni.
lauk orang kebanyakan je.hehehe



gulai udang.
first time masak seumur hidup aku pandai masak.
first try, aku sendiri bagi markah 4/5 bintang.kihkihkih




sotong goreng.
aku tumis bawang merah n putih dulu.
pastu baru masukkan sotong/cili/bawang besar.
sayur tu optional.





telur masin pecah minyak.
faveret ni.
tak beli, pau je dari rumah mak time stok dia banyak tu.
selalu ambik 3,4 biji tahanla sebulan dua.




sambal ikan bilis kering.
lauk suami suka. isteri pun suka. anak pun suka.
buat sendiri lagi puas hati. nampakla ikan bilisnya.
kalau beli siap, macam banyak bawang je dari ikan bilis.




ayam goreng menu wajib.
if nak goreng aku suka pilih tulang.
bahagian dada simpan nak buat nasi goreng, mee goreng n megi.
portion ayam ala kak wok.
aku tak suka potong besar.
if paha, memang aku potong 3.
apapun, berani kerat jari ayam aku ni lagi sedap dari ayam nasi kak wok pasir tumboh. kahkahkah




lala goreng pedas.
jumpa kat PKT hujung bulan ritu.
besar sikit dari saiz yang biasa aku beli kat pasar.
masa buat ni, aku lupa api terbesar, dok ralit basuh pinggan kat sinki.
tengok tengok kuah dah kering.
tapi this time buat, aku rasa sambal dia macam bestttttt sangat sangat.
tak tahula aku campak apa dah. kihkihkih




sekali sekala makan sardin.
kali ni beli brand marina.
zaman gawat ni, tak mampu nak makan cap Ayam Brand.huhu
makan berdua je dengan suami. anak mengantuk tertido awal.
3 ketul kecik ni makan berdua pun tak habis tau.
suami pulak bukan jenis meratah lauk. habis nasi terus dia stop.
so bakinya bawa ke hadapan...kihkihkih. teringat masa belajar akaun dulu.
bakinya esok bawak pergi kerja buat lunch. jangan membazir pleaseeeee..





sayur air bebola ikan homemade disinari cahaya keimanan. hahaha
dari kecik mak masak sayur air macam ni.
guna isi ikan selayang selalunya.
aku guna kembung. tumbuk je isi ikan dengan lesung sampai hancur, campur sikit tepung jagung.
tu je tepung yang ada kat rumah aku.
then buat bulat bulat masuk je dalam periuk lepas kuah mendidih.
sayur air, aku suka letak lada hitam lebih. tumbuk je kasar kasar. yang halus tak best.
anak cakap sedap. bagus. memang licin kuah dia habiskan. sayur je tak makan. samala dengan bapak dia tu. tak makan sayur.




yang ni bukan lauk. ni pinggan aku if makan sesi petang atau solo.
makan depan tv. bawak air je segelas.
antara jenis comfort food aku.
nasi panas dengan kicap, ayam goreng atau daging atau telur ikan goreng, ikan selayang rebus digoreng, ulam timun.
yang ni aku acar pisang muda mak buat.
makan sikit sikit je nak jimat.
ambik portion yang nak 1 atau 2 sudu, baki simpan dalam peti. memang tahan je. tak basi pun.
air tangan mak aku tahula dia buat cane.huhu
selain dari acar, sedap jugak if ada sambal pauh atau lawar.
tu jelah menu untuk makan solo ni.

malam tadi pun aku makan untuk bekal puasa hari ni lebih kurang ni jugak.
nasi panas, kicap, sotong goreng, sambal ikan bilis melaka, baki acar pisang muda ni.
licin nasi yang aku masak. alhamdulillah.






Saturday, March 04, 2017

Rutin hujung bulan

Assalamualaikum.

Rasa macam baruuuuu je kerja sabtu minggu lepas.
Tapi minggu ni dah jumaat. Esok sabtu hari bekerja lagi...
Ottoke? Ottoke? 😭

Hujung bulan ni tak tahula silapnya kat mana.huhu
Tapi sesi mengecheck report bulan ni aku rasa kali pertama yang buat aku rasa stress sgt sangat sangat.
Hari ahad sempat check 3 kelas. 2 kelas ada penbetulan n kena repeat check.
Isnin kena pergi tunjung. Check 2 kelas. Both ada mistake and kena check balik.
Selasa sempat 1 kelas. Sebabnya bos ada. Sambil aku chek report, bos buat spotcheck lesson plan, sambil berbincang, bos meluah apa yang dia tak puas hati, aku mereport masalah masalah di tadika, discuss tentang student bermasalah n mengumpat sikit sikit.kahkahkah
Kesimpulannya, one whole day tu satu kelas je aku sempat check n terus buat pembetulan.

Hari rabu 6 kelas sempat check dari pagi ke petang.
Ada yang kali pertama check, buat pembetulan sikit and boleh proceed untuk printing.
Hari khamis. Total 8 kelas aku check.
Ada yang sekali check. Ada yang dua kali check.
Ada yang sampai 3 kali check baru ok. Hopefully.
Then esok tengokla cane bila bos double check.
Harap harap takde big mistake.
Bila bekerja dengan bos yang teliti ni aka agak cerewet(hihihi) memang buat kerja kena tiptop.
Kalau tak, sesaja jelah kena tadah telinga.huhu

Minggu ni memang semua tenaga rasanya aku guna.
Balik kerja semalam memang rasa sakit otot lengan belah kanan.
Dah 2, 3 minggu kot rasa lenguh n sakit agaknya sebab tiap minggu dok sental baju sekolah n baju kerja suami by hand.
Tapi sekarang ni makin worse la kot.
Cramp jari lengan dok pegang mouse komputer pagi sampai ke petang.
Sakit pinggang jangan cakapla. Huhuhu

Hari rabu lagi kelakar. Suami datang ambik tapi dia suruh aku drive. Masa sejam dok menunggu aku tu, dia tertidur aaknya dalam kete, so mengantuk.
Masuk je kereta aku termenung tak start enjin.
Laki tanya kenapa?
Sepatah je aku jawab. Letih.
Dia diam. Boleh bawak kete taj dia tnya.
Ok boleh. Aku jawab.
Masa tu dah bergenang air mata pun.

Kalau sape tak kenal, haa gitulah aku.
Kalau penat sangat memang aku suka nangis.
Dia pernah sekali masa minggu yang buat kenduri arwah nenek meninggal. Non stop 8 malam mak buat tahlil.
Balik kerja terus singgah rumah mak sampai pukul 10, 11 baru balik rumah. So memang badan letih gila.
Bila aku iya iya nangis suami tanya kenapa...."sayang letih.." sambil menangis macam orang gila.hahaha

Tapi biasalah dah namanya kerja.
Bukan aku merungut. Cuma nak cerita je. 😄

Harapnya untuk report next month dan seterusnya teacher dah boleh find out mana mistakes yang dorang buat pastu jangan ulang lagi lah yer..
Kalau ulang lagi sesaja jelah terima perlian aku.kihkihkih

Saturday, February 25, 2017

sayang


assalamualaikum.

cane ye nak ukur sayang?
dan macam mana pulak nak dihitung ikhlas?
hati kita..niat kita, macamana orang lain boleh tahu sejelasnya?
sebab aku percaya isi hati kita manusia ni hanya Allah sajalah yang tahu apa niat kita sebenarnya..

apakah bila kita tegur benda tak elok maknanya tak sayang?
apakah bila kita selalu merungut dan marah marah tandanya tak sayang?
adakah kerana bukan kita yang melahirkan maka dituduh tak sayang?
adakah bila kita selalu merungut maka kita tidak ikhlas?

kadang kadang mungkin kita cuma nak luahkan perasaan
kadang kadang mungkin kita cuma nak lepas geram. 

patut la orang cakap lidah ni lebih tajam dari sebilah pedang.
kerana lidah aku, aku dikata macam macam
kerana lidah dia, hati aku tersayat tajam.

kecil hati?
kalau hati ni boleh mengecil..rasanya dah lama kot aku ni tak berhati. 

biasalah manusia, bila marah, apa yang tak dikata.
aku sendiri, orang lain. kita semua sama je. 
dan aku percaya semua kata kata tu bukan dari hati pun.
takde niat.

kalau bukan kerana sayang mungkin kerana tanggungjawab.
aku sendiri pun tak pasti.

 



Wednesday, February 22, 2017

kisah di jalan raya



assalamualaikum.

sekarang ni aku pegi kerja banyak drive sendiri.
sebabnya suami dah masuk unit naziran so banyak kerja luar.
if kena pergi naziran, dia pergi lewat sikit, tapi aku punch card pukul 8 so kenala drive sendiri.
kalau dia rasa nak pergi tu jauh or dia mengantuk, dia datang tempat kerja aku tukar kereta, tinggal motor.
bila dah siap, dia datang hantar balik kereta.
jangan suruh la aku bawak balik motor, jawabnya ke lubang dua lah aku agaknya.huhu

bila bawak kereta sendiri ni, macam biasalah.
kalau tetiap hari tak stress dengan driver lain memang tak sah.
aku ni bukan nak kata cekap sangat pun, tapi alhamdulillah sejak bawak kereta almost 10 years, tak pernah lagi terjadinya benda yang tak diingini.

kadang kadang, kalau kita ni dah  hati hati, orang lain pulak yang bermasalah.
walau kita manusia tak sempurna, sekurangnya minimumkan masalah di jalan raya.
style aku if nak pergi kerja, kalau siap awal, terus gerak.
padahal dari rumah ke tadika dalam 15-20 minit je pun.
tapi kalau 7 pagi dah siap, aku gerak jelah.
kalau dengan suami, barulah lewat sikit. paling lewat 7.30.
tapi still sampai sebelum 8.

gerak awal tu pun supaya tak rushing di jalan raya.
kalau rushing, satunya letih tekan minyak dan brek belum masuk lagi cilok kiri kanan.
lepas tu if rushing, macam cepat je minyak habis asik tekan minyak brek macam tu.
n sebab utamanya untuk keselamatan lah.
standard aku if pergi kerja, 60-70km je.
kecuali kalau nampak kereta belakang macam rushing n dia susah nak potong, baru aku tekan minyak sikit.

aku ni takdela cermat sangat pun, tapi aku memang jaga jarak selamat antara aku dengan kereta depan.
memang aku perati je jaraknya elok elok satu tiang.
sebab rasanya masa ambik lesen dulu, memang cikgu cakap 1 tiang lebih kurang.
masalahnyaaaaaa...bila kita jaga jarak 1 tiang, kereta dari belakang datang potong terus masuk depan kita.
kitala pulak yang terpaksa slowkan kereta.

menyampah betul kalau sebelum sampai traffic light selalunya kereta  berderet, elok elok je semua gerak slow n steady, jenis yang nak cepat ni potong n masuk depan kita. ek eleh...beza 1 kereta je pun.
lainla kalau ko terus potong langkau 4,5 buah kereta, berbaloi la jugak kan?

yang satu lagi menyampah kalau nampak kereta dari belakang memotong pastu bila bertembung dengan kereta laluan bertentangan, dia cepat cepat nak masuk line.
kita nilah jugak yang kena tekan minyak ke depan sikit nak bagi dia ruang.
if tak bagi kang takut gesel kereta atau langgar kita pulak!
serius manusia macam ni sakit otak.
jalan tak clear pun sebukkkkk nak memotong pastu menyusahkan orang.
katalah dia bertembung dengan kereta depan, mesti sedikit sebanyak akan efek jugak kereta terdekat kan?

aku ni bukanla baik sangat pun.
jumpa yang gila macam ni selalanya memang aku membebel.
ko nak mampus sangat, hah mampusla sorang.
geram punya pasal kan?

selalunya selalu yang buat perangai macam ni geng kereta besar la.
hilux, triton..pastu kereta yang konon konon mahal la seposen..
toyota honda..yang cc besar.
kita yang pakai perodua ni redho jelah.

macam minggu lepas otw aku balik dari tunjung, keluar je pagar jpn, nyaris nyaris nak kena dengan hilux ke apa entah.
kebetulan aku pusing satu dua saat je kot betulkan lubang econ, bila angkat muka je, hilux tu memang dah depan mata. tengah memotong viva yang kononnya nak berhenti bahu jalan sebab bagi signal.
agaknya tak menyempat tunggu viva tu clearkan jalan di terus nak potong.
memang dekat sangat sampai aku terkejut.
nasib tangan aku ni cepat pusing stereng ke kiri pastu kanan balik sebabnya belah kiri ada jugak tiang lampu.
rasa macam zup zap kereta aku cilok kiri kanan.
kereta tu memang dekat sangat ibaratnya kami bertiga ni berderet atas jalan 1 line je.
number plat memang tak nampak sebab dah depan mata.
then aku terkejut sampai tak sure hilux ke ford n warna pun memang aku lupa.
gigih nak recall tapi tak ingat.
dahla laju. macam kereta dia tu terkam kereta aku ni. 


berdebarla jugak seposen. kalau aku tak sempat cilok ke kiri paling sikit kena gesel.
worst case, kena tabrak dari depan..konfem ke hospital.
worst worst case, ke tanah kubur.
memang wajibla driver tu kena maki dengan aku.
agaknya dia pun tak sangka viva yang konon nak masuk kiri tu tak jadi masuk n stop.
masalahnya tak sabar sabar nak tunggu viva tu betul betul masuk kiri, yang tak sabar sangat nak memotong tu kenapa?

syukur alhamdulillah aku ni if nak kenderaan, kereta or motor, ayat kursi memang tak lekang.
dah jadi tabiat.
if bawak kereta dalam hujan lebat or sesak ke apa, memang aku dok ulang baca jelah.
aku yakin sangat ayat kursi ni boleh tolong elak aku dari kecelakaan. '
kuasa Allah semua tu.

satu lagi aku tak faham jenis driver yang suka sangat dok tengah tengah antara 2 lane.
dahla slow. if laju tak kisahla sangat.
kita la pulak jadi susahnya lahai nak potong.
if jalan kampung 1 lane je, bukannya besar macam jalan besar.
just nice je muat muat selisih dengan kereta dari depan.
masalahnya time kereta datang dari depan, pandai pulak ko masuk lane betul betul.
kalau takde kereta dari depan, terus ketengah kongker dua lane terus.
sakit otak ke hapa?
tak nampak ke orang buat garisan putih tu?
kalau buta takkanla boleh drive kan?
memang jumpa yang macam ni aku rasa sakittttttt hati sangat sangat.

satu lagi yang lalu selekoh pastu makan lane kita.
kalau terlanggar? memang sesaja jelah menyusahkan orang.
dah ko tak lalu selekoh tak reti nak perlahan, memangla akan termasuk lane orang lain bila nak ambik jarak tu.
dah kita pulak yang nak kena elak dorang.
kalau tepi tu ada parit ke longkang ke?
manusia macam ni dasar otak letak kepala lutut. menyusahkan orang.

aku berani cakap ni pun sebab benda ni semua aku jaga.
kalau benda yang orang buat kita tak suka, kita pun kena la elak dari buat macam tu jugak kan?
kalau lalu selekoh if perlahan, memang tak payah pun nak masuk lane orang.
jalan kerajaan buat dah cukup besar dah untuk kereta kat malaysia ni.
lainla kalau ko tu bawak kapal terbang atas jalan raya kan?

sabarrrrrrr jelah..






 

Tuesday, February 21, 2017

muis datang lagi..


Assalamualaikummmmmm...

akhirnya...muis mengupdate jugak blog syok sendiri dia ni.kihkihkih
masuk hari ni genapla 83 hari tak membebel kat sini.
patutla masuk tahun baru ni aku stress memanjang.huuuu

memangla asik rasa nak update blog sebab aku ni sukaaa sangat bercerita tapi tulah.
maybe sebab asik penat je.
then banyak kerja la jugak.hehe
pastu takde mood.
ada je pun modal nak bercerita, tapi tulah. simpan je dulu semua.
pastu laptop rosak, pc kat rumah suami g hantar format.
tapi dah 2,3 hari ni dah dapat balik pc, so bolehla jugak update blog kat rumah. 

a few things yang berlaku kat diri aku dalam masa 2 bulan lebih ni, selain dari beban kerja bertambah, gaji pun naik (alhamdulillah..tq bos.hehe).
pastu ada jugak isu gambar lesen aku ni dijadikan modal penipu yang jual lesen terbang.
pastu aku nak share jugak pengalaman kali pertama masak gulai udang.kahkahkah
harusla stori jugak dekat sini kan????

ok, tu je nak share dulu. bye 





Thursday, November 24, 2016

Ihtifal Tadika Aulad Pintar-Part 2


salam...

entri bersambung.
dalam pukul 7 tunggu order nasi air dingin still tak sampai.
sepatutnya semua staff makan dari pukul 7-7.30 je.
so aku kol kawan yang urus benda ni.
bagita yang kol tak angkat, wasap tak reply.
pastu kol bagitau bos.
harusla bos bebel kan.
kawan yang handle benda ni dia cakap dia boleh je belikan masa otw nak datang tapi bos still tak puasa hati sebab masa tu dah lewat.
so aku teringatla ritu suami bawak beli nasi kat kedai Pok Mat Milo Tunggeng belakang hospital KPJ.
terus aku ajak cikji pergi beli kat situ je.
dahla nak cepat, bila nak keluar dari parking basement, terlupa pulak nak cop keluar tiket keluar parking.
aku suruh cikji je pergi kaunter nak cop resit parking.
tup tup kat situ cikji cakap staff ktc bagitau yang bilik kitorang dah ada kereta lain yang claim untuk parking tu.
entah cikji cakap apa, dapatla kami keluar tanpa bayar jugak.
orang dahla panik nak cepat, banyak pulak hanky panky. kan dah kena sound dengan cikji.kihkihkih

sampai kedai pokmat, cikji yang ambik n kira nasi.
beli n bayar untuk 44 bungkus, tapi bila balik ktc lepas semua staff ambil nasi, tengok tengok nasi tak cukup 9 bungkus.
aduhhhlaa..masa tu dahla nampak parents dah ada yang sampai.
aku masa tu memang dah tak fikir makan dah.
nasib baik cikji nampak satu gerai jual nasi bungkus baru bukak depan kpj.
terus cikji ajak aku lintas jalan je beli nasi kat situ.
elok je tengah lari lari lintas jalan, bolehla pulak tercabut tapak kasut aku kat tengah jalan.
nasib baik masa tu kereta tak banyak lagi.
acctually kasut mak aku pinjam. walaupun baru tapi sebab mak simpan je kasut tu tak pakai, tak sangkala pulak sampai tercabut tapak.

dahla ihtifal tahun ni, baju baru aku jahit dress.
memang berpeluh la ketiak pagi pagi buta.
cikji cakap pagi lagi dah penat.huhu

setel beli nasi kat situ barula aku masuk kat chantique restaurant untuk breakfast, sambil bawak sekali tapak kasut yang tercabut.
dan nasib baikla jugak aku dah standby sandal spare.
memang sandal wedges ni plan nak pakai untuk bergambar lepah habis majlis.
tak sangka dari awal majlis dah kena pakai kasut tinggi.huhu
dahla tugas aku kejap ke depan dewan kejap kebelakang. kejap ke kanan dewan kejap ke kiri. kejap kena naik atas pentas.
dan aku siap terpeleot depan parents lagi.huhuhu
nasib baik sempat kontrol tak tersepuk jatuh kat situ.
kalu tak eei mana nak letak muka aku ni.



kasut pengawas bata mak. dia beli masa nak g umrah tahun lepas.
bukan tercabut sikit ye, memang tercabut terus ye.
ni mak tak tahu lagi ni.
nak kena pegi repair dulu baru nak hantar.kihkihkih

lepas tukar sandal, barula aku sempat breakfast sikit.
personal opinion aku, kalau KTC ni bab dewan memang ok.
bos suka buat ihtifal kat sini, sebabnya dewan luas.
tapi bab makanan memang fail.
lagi sedap makan nasi bungkus kot.huhu
menu dahla sikit. nasi lemak, mee goreng, sosej, nugget, jus oren.
bab sikit takde masalah tapi bab rasa tu memang kelaut.
aku dahla pepagi buta lagi dah letih, so memang takde selera la nak makan.
nasib baik free sebab ada tempahan bilik.
if berbayar, idokla nak makan kat sini. hancusss.
tahun lepas lagila masa kursus, menu spageti aglio olio tu guna seafood sotong busuk kot.
sampaikan gatal jadinya mulut bila makan. serik dah la lepas ni.


 selain dari tu, alhamdulillah majlis berjalan lancar.
tahun ni ihtifal paling best kot.
persembahan best. pakaian anak anak pun menarik.
and aku dengar parents lagi kuat bersorak tahun ni bila students naik stage nak buat persembahan.
tu je pun yang penting.
masa untuk enjoy dah letih sepanjang tahun menjaga mendidik anak anak.
pendek kata penat lelah tu berbaloi.

tahun ni disebabkan dah tak pakai baju korporat untuk ihtifal, so adala mood sikit nak bergambar.

sementara menunggu majlis betul betul tamat, aku lepak je depan stage tengok student tengah dok berlari, bermain mengalahkan kat playground.
almaklumla parents busy dok makan dan bergambar.hehehe
sempatla snap gambar sekeping dua.


gambar tuan tanah super duper kembang.
orang lain semua bergaya tudung belit belit.
aku cukupla sekadar gaya ustazah.
setiap tahun pun memang gaya macam tu.
yang penting gaya ustazah ni boleh cover perut buncit.kahkahkah




adik adik teacher dan assistant yang sama sama penat lelah sepanjang tahun.
terima kasih bebanyak.
next year ada yang masih ada. ada jugak yang dah berpisah.



tugasan tahunan aku n cikji masa persiapan dewan.
tahun ni ramai assistant tolong, so kurangla sikit letihnya.hihi
tenq korang.
macam biasa aku n cikji, gambar kitorang la yang paling sikit sekali masa persiapan ke, masa majlis ke..
tak sempat nak bergambar.
kalau aku ni sebab tak suka sangat bergambar.
kalau cikji sebab sibuk macam lipas kudung. 
gambar ramai ramai pun takde,huhu
setiap tahun pun macam tulah kekdahnya.
almaklumla, makin lama ni makin tua.
bagi kat bebudak jelah yang suka suka bergambar ni.
asik selfie memanjang... i is dont like..hehe

tengahari tu lepas habis majlis, dah boleh terus balik.
tahun ni bos nak anjur annual dinner, so takde lunch staff lepas habis event.
otw balik singgah husm jap, melawat kawan mak sakit.
pastu singgah solat zohor di tadika.
pastu otw balik aku singgah makan kedai faveret akulah.
kedai kaki bukit.




makan tomyam lagi.
makan sorang pun takde hal. dah biasa.
asal kenyang sudah. hihi
lepas tu terus balik jelawat.
badan letih kaki sakit. aku takde mood nak menyinggah rumah mak.
dalam kepala fikir nak mandi, tukar baju n rehat.
sempat terlelap kejap.
dekat nak maghrib kakak datang hantar tat dari jerteh, aku terus gerak hantar kat orang order kat jelawat.


 gigih kakak hantar tat 100 biji all the way from jerteh.
demi order untuk customer, cikgu aku masa sekolah rendah dulu, cikgu nik.
tq cikgu sebab order.
tq kakak ku sayang sebab sudi hantar....muah ciked!

okla, habis sudah entri ihtifal campur bebelan muis...jumpa lagi yer..daaaa







Monday, November 21, 2016

Ihtifal Tadika Aulad Pintar 2016-Part 1

Salam.

Hari ni macam biasa cuti sehari selepas konvo.
Tak leh imagine cane kalau bos tak bagi cuti.
Agaknya mengangkang berjalan nak pergi kerja huhu.

Setiap tahun macam biasa selepas ihtifal aku akan sakit kaki lenguh paha lenguh betis.
Selalunya ditambah jugak dengan pakej badan kejap panas kejap sejuk.
Tapi tahun ni yang tu takde. Just sakit kaki n sakit pinggang je.
Sakit pinggang tu faktor umur rasanya.kihkihkih

Tahun ni tak rasa penat sangat sebab maybe dah tak jaga kelas.
Lagipun tahun ni ramai staff baru menolong.
Tapi setiap kali ihtifal aku macam biasalah jadi runner merangkap stage manager merangkap segalanya.
Tarik red carpet yang senget pun aku buat jugak tau.huhuhu

Walaupun penat tapi tiap kali ihtifal memang aku nantikan.
Tak sabar nak tengok persembahan anak anak.
Masa nilah nak tengok senyuman kat wajah parents yang bangga dengan anak dorang.
Masa nilah rasa terharu sebab parents ucapkan terima kasih kat kita.
Pendek kata penat lelah setahun berbaloi.

Rasa macam dah banyak tahun kot aku takde share pasal ihtifal/konvo student kat sini.
So untuk tahun 2016 marilah baca ye bebelan aku pasal ihtifal tahun ni.

Macam biasa, setiap kali ihtifal semua staff tadika akan prepare dan angkut barang ke tempat majlis petang jumaat.
Tapi tahun ni selepas perbincangan, waktu tu berubah dari petang ke pagi.
nak dijadikan cerita, time mengangkut barang hujan la pulak.
dahla pagi jumaat ada pasar pagi so susahla nak park kereta betul betul depan tadika.
tapi dah nak siap awal punya pasal, bertabah jelah dengan apa apa pun.
menjelang tengahari nasib baik depan tadika dah lega sikit, so kereta tc dapatla masuk nak angkut barang.
tapi nak keluar, kena undur jugak.
dalam hujan renyai tu bertutup kan sweater, aku la jugak yang tengok tengokkan kereta keluar masuk.
sampai terpercik habis air kotor kat seluar.huhu

Sebabnya kalau gerak petang, lepas maghrib baru nak prepare persiapan dewan.
Siapnya konfem konfem dah tengah malam.
Tapi kali ni semua staff berkumpul pkl 11 pagi n pkl 12 semua dah gerak ke KTC.
Lepas sampai angkat barang masuk dewan dan ada short briefing tentang perjalanan majlis.
then, rehat jap untuk solat n lunch.

Dalam 2.45 start buat persiapan dewan n siap semua lebih kurang pukul 6.
Semua hepi sebabnya malam memang dah boleh rileks kat bilik.
Utk staff yang bujang dan yang belum ada anak, memang wajib tidur kat bilik yang disewa kat ktc.
Disebabkan tiap tahun sejak keje tadika aku tak beranak beranak, so tiap tahunla jugak aku kena stay sana.tinggalla laki 1 malam.kihkihkih
Macam tak biasa kan?

Tahun ni bos sewa 2 family suite kat ktc, harga rm299 semalam.
Takdela pulak aku ambik gambar biliknya.
Cumanya family suite ni ada living room,  1 bilik with twin bed, 1 bilik with 2 single bed, lengkap dengan 2 bilik air.
Kelengkapan lain macam biasa sinki, meja makan 3 kerusi, microwave, mini fridge.
Tapi maybe sebab dapat tingkat 13. So tekanan air slow sikit.
Lepas siap hias dewan, pukul 6 lebih naik bilik dulu nak solat asar.
Lepas tu siap nak pergi makan kat area dekat situ je.
Cikji dah bagitau ada 1 kedai tomyam best. So harusla try kan?
Tengahari tu memang aku sengaja taknak makan.
Biar selera sikit masa dinner.hehe




Aku order tomyam campur, telur dadar n nasi putih n. ABC.
Tomyam sedap, lauk pun banyak. If tangki kecik macam aku, tak payah nak order lauk lain.
telur dadar pun tak habis. Abc tak sedap.

Lepas makan terus gerak balik bilik.
Mandi solat n lepak depan tc je layan anugerah skrin.
Channel astro takde, channel siam je ada.huhu
Dekat pukul 11 baru nak masuk tidur. tu pun buka terus tidur.
sembang sembang sikit. wasap dengan suami kejap.
Aku share bilik dengan cikji n long kawan sekapal dari 2012.hehe
Cikji sorang je badan sekeping, aku n long berat 60...so faham faham jelah.
Kesian cikji terkepit di tengah.haha
Walaupun kurang selesa tapi sekala sekala tidur dengan kawan, bestla seposen.

Pagi lebih kurang 5.30 dah bangun nak mandi.
Sebabnya aku ada extra job kena tunggu order nasi air dingin.


630 tu aku dah terpacak depan pintu dewan ktc.
Tunggu punya tunggu nasi tak sampai.
kol tak berangkat, wasap tak balas.
Masa nilah baru bermula semua drama...jeng jeng jeng...

Bersambung next entrilah ye..penat dah ni menaip.hihi
Jumpa lagiiii... babaiiii

Thursday, November 17, 2016

Arwah Nenek Dalam Kenangan...



salam.

selepas 7 tahun, rupanya tahun 2016 ni sekali lagi bawa berita duka pada aku dan famili.
bulan julai ritu pakcik meninggal sebab kanser hati.
then, hari rabu lepas, nenek pulak meninggal sebab lemah jantung dan sakit tua.
masuk hari ni dah 9 hari rupanya arwah nenek meninggal.
nenek meninggal hari rabu, 9.11. selepas 5 hari masuk wad.
pagi rabu tu, doktor cakap dah boleh bawak balik. dah tak boleh nak bagi rawatan dekat nenek.
lagipun if stay di hospital, nurse asik dok ambik darah, cucuk situ sini. kesian dia.
nenek dahla kurus kering tinggal kulit dan tulang je pun.huhu

hari rabu kebetulan hari last aku praktikum kursus asuhan permata.
petangnya mintak balik awal sikit dengan bos.
sebelum balik singgah belikan nasi air untuk nenek.
petang tu sempatla aku suapkan nenek nasi air. adala 3,4 sudu yang dia makan.

masa nenek dibawa balik dari hospital, dia bukan tak sedarkan diri pun.
dia boleh bercakap. kenal orang.
so petang tu dalam 6.30 kot aku gerak balik jelawat dulu.
nak balik mandi n salin baju dulu. plannya nak datang malam pulak.
tup tup dekat pukul 9, kakak ipar kol cakap yang nenek dah meninggal. dapat tahu dari grup wasap famili kitorang.
aku kat rumah dahla hf asik takde line. bila letak tempat charger baru ada line.

then aku terus kol mak untuk konfemkan.
mak cakap nenek meninggal dalam 8.30 lebih kurang.
tak sempat letak hf, aku terus camapk hf atas sofa.
terus ajak suami balik.
dalam kereta tu apalagi, berhujan air matala aku ni.
radio pulak tengah on lagu aiman tino, ku rela dibenci yang dia sakit nak mati tu kot.
terus aku off kan radio.
terkejut sebab tak sangka nenek macam cepat pulak perginya.

aku ingatkan bila bawak balik rumah, selalunya selepas 2,3 hari dia akan sehat macam biasalah.
rupa rupanya, dah sampai masa dia.
tapi takpelah, at least nenek pergi dengan mudah.
takde sakit teruk ke apa..
dia tak pernah ada penyakit serius. just batuk lelah macam tu jelah.
so, redhakan jelah.

bila nenek dah takde ni, memang aku sedih.
almaklumla aku yang stay kat kampung.
tiap hujung minggu balik rumah mak ayah.
so memang kerap jumpa nenek.
kalau nenek stay rumah mak ayah, tilam dia depan tv.
so aku memang lepak situ.
kalau bermalam, aku tidur dengan dia atas silam single tu.
nenek badan kecik je. kurus.
if aku peluk, memang rasa tulang je.
masa nenek kat wad, asik kena cucuk sampai kulit yang kendur jadi tegang.
kena cucuk sampai lebam tangan dua dua belah.
so pakcik sign surat masa kat hospital yang tak benarkan doktor buat rawatan yang tak sesuai dengan tubuh badan dia.
sebab kesian tengok nenek. umur 92 tahun kot.

kalau hujung minggu atau bila bila jelah aku balik rumah mak ayah, aku memang tak lupa nak beli makanan kegemaran dia.
nenek suka makan murtabak. suka makan laksa penang.
pendek kata semua aku beli dia makan.
asam pun dia makan. junk food dia makan.
mamee monster pun dia makan.
pendek kata semua makanan yang aku offer, dia tak pernah tolak.
spageti pun dia pandai makan. tak cerewet macam mak aku.

dulu masa aku kat uni, if cuti sem, kalau nenek nak pergi kl rumah anak anak dia, penah sekali aku temankan.
naik bas berdua dengan nenek.
dia tak suka tidur atas bas. asik tanya aku itu ini sampai aku pulak tak boleh tidur.
pendek kata, banyak kenangan dengan dia. sedih sangat.

masa nenek nak dikapankan, aku duduk kat kepala dia.
masa yang anak sedara dengan sepupu nak cium nenek, aku pesan jangan pegang kuat kuat.
nanti dia sakit. kesian nenek.


 
antara gambar nenek yang aku ada tahun ni.
ada gambar yang tak bertudung malasla nak tepek kat sini.
masa ni nenek ada appointment kat klinik dada, respiratori kat hospital kb.
aku yang hantar dan temankan. 



masa ni selepas raya puasa kalau tak silap.
nenek tak sihat n nak pergi klinik fatimah, pasir puteh.
aku jugak yang hantarkan.

aku rasa ada banyak lagi gambar nenek tapi dalam laptop dan dalam hard disc kat rumah.
yang ni yang ada dalam hf dan dari facebook je.
cukupla tu. buat pengubat rindu.
sampai sekarang pun, masih teringat ingat lagi kat nenek.
lepas solat pun, selain doa biasa yang aku baca, bertambah la jugak doa supaya nenek bersama orang yang Allah sayang dan lepas dari siksaan kubur. In sha Allah...aminn.

in memories...09091924-09112016.

Wednesday, November 09, 2016

Busy Bee..


salam...

macam lamaaaa je tak update blog.
patutla aku stress je.
btw, aku menulis blog untuk diri sendiri je.
mana mana yang baca tu, terima kasih jelah.hehe

minggu ni pun sebenarnya busy la seposen.
ada praktikum kursus permata. nak kena siapkan kerja kursus PERMATA jugak.
nak ditambah lagi, nenek pulak sakit tetiba warded.
so bila nenek sakit, mak jaga aku pulak kena berulang alik rumah teman ayah.

3 hari dari hari jumaat ni memang agak busy.
jumaat lepas dari petang sampai ke maghrib kena stay di tadika prepare untuk parent's meet.
then, hari sabtu parent's meet dan ada meeting pasal ihtifal.
yang tu dah makan masa pagi ke petang.
then mak inform nenek warded.
petangnya aku nak kena packing barang nak hantar kat abng di melaka.
menunggu dekat stesen bas dah malam. then ayah pulak ajak melawat orang sakit.
malamnya balik sampai rumah aku mandi, tengok tv kejap terus tertidur.
laki sendiri pun tak sempat jumpa hari sabtu.huhu
stress sampai tahap aku kol mak membebel bebel pastu nangis.
kalau aku nangis, penat sangatla tu. jadi geram. tapi nak buat cane.

semalam kerja half day je. sempatla siapkan bahan untuk praktikum hari ni.sempat siapkan kerja kursus sikit. menaip mana bahan yang ada.
then aku follow kakak ke hospital nak tengok nenek.



bila kakak share gambar ni kat grup wasap, kakak yg kat KL cakap nape hepi sangat orang melawat tu.huhuhu
tapi bila dah ikut orang ni, banyakla pulak pitstopnya.huhu
otw balik tu walau dah lewat, kakak nak singgah makan pulak dekat GOMO restoren.
nak pekena sup perut katanya.
untuk ayah, aku tapau mc chicken je drivethru McD. 
kesimpulannya, malam tadi sampai rumah dah pukul 8.
dekat pukul 10 dah nak terlelap mak pulak kol dari hospital bagitau nenek lelah, sesak nafas.
berkejar pulak ke hospital.
tak drive sendiri pun, tumpang family makcik je.
sampai rumah malam tadi dah pukul 1, memang terus masuk tidur je. ayah pun sama.
nasib baik tengah bercuti solat, so bangunla lewat sikit.

hari ni pun kepala sakit lagi.
pendek kata minggu ni, memang bikin jiwa aku kacau.
tak rilek n tenang macam hari hari biasa.huhu
bertabahla muis.
tak sabar nak tunggu sabtu ahad. cuti keputeraan sultan.
jumaat tu petang ada program jugak majlis penutup kursus PERMATA.
nasib baik buat kat hotel perdana. kalau tak takde mood jugak nak join.hihi

btw, beli baju ni kat zawara. saiz M. ada sale rm50 je.
sebabnya majlis penutup tema hitam pink.




tapi seperti yang dijangka, saiz M bukan kawan aku sekarang.huhu
walaupun boleh zip tapi ketatnya macam dibalut nangka.
nasib baik kawan ramai badan sekeping, so selalunya dress aku tak muat, jual jelah balik.
harga inc postage rm58, aku jual rm60. ok la tu kan?hihi
cantik sgt dress ni, flowy ala princess gittew.
masa dok try pun, terus ada yang cop.
macam tau tau je aku tak muat.huhuhu
bertabahla muis. masa untuk aku pakai baju siap dah berlalu.
baju tempah je boleh muat nak cover perut buncit.huhu

so, untuk jumaat nanti, pakai jelah abaya buruk kau tu ye muis.*nangispelukbajutakmuat*...






Monday, October 17, 2016

Batuk & Tonsil


assalam.

weekend minggu ni sangat sangatla tak seronok.
takde angin takde ribut tetiba tonsil bengkak pastu pakej sekali dengan batuk berkahak.
puas aku dok fikir apa yang aku makan sampaikan tonsil bengkak.
mungkin sebab aiskrim kot.
tak pun sebab keropok keping.
aihhhh tak tahula.
mungkin ni jugak balasan tuhan sebabnya last week aku pernah terdetik dalam hati..
sekarang ni orang asik dok demam batuk, aku sihat je.
mungkin ada riak kat situ. terus tuhan balas.
padan muka ko muis.

balik kerja hari khamis tu aku dah rasa tak best dah.
batuk pun baru acah acah rasa geli tekak je.
tapi bila malamnya masa tidur, memang aku rasa sejuk lain macam sangat.
sampaikan aku pakai 3 lapis kain selimut.
memang rasa badan menggigil gigil.
bangun pagi jumaat aku terus mandi. rasa sehatla sikit.
petangnya masa aku balik rumah mak kejap baru perasan tekak rasa sakit belah kiri.
bila check dekat cermin, memang dah bengkak tonsil belah kiri.
malamnya bila tidur memang terasa dah tekak makin sakit.
tidur pun asik tersedar je.

hari sabtu memang aku dah konfem yang aku ni sakit.
dahla sakit tekak nak menelan, tambah lagi dekat batuk.
tiap kali batuk keluar kahak aku akan termuntah.
sampai satu tahap berpeluh peluh pastu siap terkenc sikit kat panties.
masa tu aku masuk bilik terus menangis nangis.
dengan tak bukak baju terus mandi dekat shower.

aku ni memang, kalau sakit mudah sangat menangis.
especially kalau muntah. sebab badan jadi penat.
bila batuk n muntah tekak makinla perit n sakit kan?
tiap kali nak menelan, rasa macam ada batu tersekat kat tekak.
sebab tu tiap kali bengkak tonsil, baik terus operate je.
tapi bila operate, mau 2,3 minggu jugak sakit. sama jugak.huhu

disebabkan sakit tekak, aku nak makan pun memang takde selera.
hari sabtu tengahari, suami beli nasi kukus. separuh je aku makan.
malamnya lapar tapi tak makan.
suami beli megi cup perasa ayam, pun aku tak makan.
hari ahad memang aku mc.
suruh suami hantar balik rumah mak.
aku beli kuih akok 4 ketul, makan yang tu jelah.
malam tadi memang rasa lapar tahap kebulur dah.
pergi beli nasi air lewat sangat, masa sampai kedai dah nak tutup.
menangis nangis aku dalam kereta otw balik.
sebab mulut terasa nak makan nasi air je. taknak benda lain.
then, kirim kat suami suruh beli roti gardenia milk cranberry ataupun chocolate raisin tu, tapi dia belikan roti gardenia yang putih biasa tu.
menangis nangis lagi aku taknak makan roti tu.
suami nampak macam dah angin je pun dengan aku ni, tapi lepas aku solat isyak, aku keluar bilik tengok dia takde rupanya pergi tukar roti macam yang aku nak.hehehe
tapi makannya 2 keping je pun. tak sedap.

hari ni sebenarnya nak mc lagi.
badan memang rasa letih sangat sangat.
tapi disebabkan kawan seofis cakap nak half day so aku mintak mc sehari jelah.
hari ni pun batuk still ada n muntah muntah lagi.
nak makan tak selera.
petang ni memang kena singgah beli nasi air jugak.
aku ni dahla ada gastrik.
sakit yang ada ni belum ok, jangan nak menambah sakit yang lain pulak.
selalunya if tak sehat, makan megi jelah selera sikit.
tapi megi pun aku taknak. beli roti aku gigit sikit lepas tu aku buang.
buat megi cup aku makan 2,3 sudu, aku biar je kembang dalam bekas tu.
memang tak selera sangat nak makan.

YA Allah, berilah kesembuhan pada aku. dahla minggu depan plan for IUI. sungguh aku takde mood kalau still macam ni. huhu

Tuesday, September 27, 2016

Korean Drama 2016


salam.

sejak dari astro bagi  channel free 2 bulan ritu, tetiba suami bertukar dari hantu drama melayu ke hantu drama korea.
masa tu aku dok layan W-Two World, dia pulak layan Victory for Tomorrow.
bagi aku, Victory for Tomorrow tu macam soap opera la kot.
panjang sangat episodnya.
kalau drama korea komersial lain selalunya 16-20 episod je pun.
then, bila channel free tu stop, aku pun langgan la Korean Pack yang ada channel Oh!K dengan TvN.
sukala laki dapat layan cite korea dia sampai habis.

sekarang ni bila tengok tv, asik nak tengok korea jelah.
dah tak tengok drama melayu sangat.
apapun, bagus jugak aku rasa macam tu.
almaklumla bila time dia layan drama melayu, sakit jiwa raga aku.
kadang kadang jadi bergaduh pun ada sebab aku asik dok kutuk je drama melayu ni.
dia serabut agaknya.kihkihkih

sekarang ni W dah habis.
Victory for Tomorrow tu stil ada dalam 10 episod kot.
disebabkan suami dah tahu endingnya cane, so sekarang ni dia layan cite lain pulak, The Great Wives.
cite ni pulak pasal suami yang curang dengan pasangan masing masing.
drama campur komedi. yang ni aku suka la jugak nak layan.
lepas tu kitorang layan jugak sekarang ni kat TvN, Oh My Ghost. 
mana mana drama yang suami tak sempat tengok, aku tahu bila dia balik malam, dia akan lepak depan tv tengok ulangan. dah mengantuk baru masuk bilik tidur.
sampai macam tu sekali pulak minatnya.huhu. kalah aku.

sekarang ni aku start nak layan drama baru yang ganti W, tajuk Shopping King Loiue. yang ni tajuk kat web gooddrama. if kat Oh!K tajuk dia Shopaholic Louis.


plot dia pun memang best n kena dengan jiwa aku.

 A romantic comedy about Louie (Seo In-guk), a rich heir who always spends money to buy anything indifferently suddenly lost his memories one day and meets Bok Shil (Nam Ji-hyun), a pure and energetic woman who teaches him that love isn’t something money can buy.- plot dari Wikipedia. 

tapi yang tak bestnya main 2x seminggu setiap khamis n jumaat malam.
jenuh nak menunggu episod baru.huhu
if paling cepat pun new episod boleh layan pagi khamis kat web.
tapi tak syok jugak, tak sama feel dia macam tengok kat tv.


selain dari drama ni dalam list aku, sekarang ni pun aku tengah layan jugak, Love In The  Moonlight.


drama ni pulak kat KBS World.
tak langgan korean pack pun takpe. ni termasuk sekali dalam family package.
aku start tengok cite ni pun bila dah masuk episod 7.
sebelum ni asik tak sempat je nak layan, mentangkan ada channel baru.huhu
sekali rupanya best la pulak cite ni.
both hero heroin dua dua cute sesangat.
comel je cintan cintun gitu. terus teringat masa muda muda.huhu
yang hero pulak aduiiiiila, bila camera close up je konon konon dia tengah tenung si heroin, aku terus rasa macam aku pulak yang dia tenung menusuk sampai ke hati aku ni.
berdebor debor jadinya diriku ini. wakaka

ingatkan hari tu bila habis cite yang suami nak tengok, aku nak stop la langgan korean pack.
tapi bila dah main cerita baru ni, apalagi kenala melekat sampai habis.
nampak gaya banyakla jugak bil astro aku bulan bulan. huhu
btw, Korean Pack harga dia rm10.60.
ada 2 channel je Oh!K dan TvN.
kalau nak dapat channel SBS pulak, kena langgan HD. terus dapat free 393.
if nak langgan HD kena tambah lagi rm27plus kot. Tak payahla, membazir.hehe

ok, tu je nak share. Peminat korea jangan lupa layan tau. daaaaa




Monday, September 26, 2016

SKIPTRACE (2016)


salam. 

If weekend, hari sabtu selalunya boring.
sebab dok ulang tayang je cite yang dah tengok sepanjang minggu.
so last week, nampak je ada iklan SKIPTRACE kat astro best, memang aku teringin jugak nak beli.
so masa kat rumah mak, aku beli cite ni.
if keluar kat astro best murah jelah rm10.60
kalau kat astro first, mahal.
selalunya cite melayu banyak keluar kat astro first. bagusla sebab aku tak minat cite melayu.huhu



lama dah tengok cite ni kat web untuk download, tapi ritu masa nak download, aku tengok still takde subtitle dekat subscene.com. so aku tak download pun cite ni.
alang alang dah ada kat astro best, beli jelah.
if kita beli dapat jugak chanel astro best hd, tapi mandangkan rumah mak bukan tv flat screen, so gambar di chanel astro best hd tak cantik. asik pecah pecah je.
so layan jelah kat chanel biasa.

overall, tak rugi langsung beli cite ni.
aku siap ulang tayang 2x direct non stop.
if movie jackie macam biasalah mesti ada action kan?
tapi cite ni pun banyak jugak dia selitkan komedi.
aku boleh katakan antara babak action dan komedi dia balance.
yang best jugak ada babak jackie chan siap nyanyi lagu adele, rolling in the deep.
boleh tahan jugak best. lagu ni dia selitkan dengan alat muzik tradisional orang monggolia. memang layan habisla.

kalau ikut plot, ada beberapa country yang dia shooting.
start dekat Macau, gerak ke russia, then balik ke hongkong melalui mongolia, masuk hutan, padang pasir, sungai, laut, air terjun semua ada.
so view dia memang cantik giler.
n dalam cite ni jugak aku dapat tengok alpaca.
if dulu aku tengok dalam komik je.



comel kan alpaca ni? kalau dalam cite ni, salah satu impian jackie chan nak ada alpaca farm.hehe
if tengok kat wikipedia, alpaca ni dia cakap spesis South Africa camelid.
anak beranak unta la kot, camel.hehe
kalau dapat tunggang, pegang je leher panjang dia tu kuat kuat.hehe

ok, tu je nak share.
sape belum tengok cerita ni, harusla tengok ye.
yang penting kena minat action movie la, macam saya. barulah layan.hehe





Sunday, September 25, 2016

Food last weekend..



salam.




semalam ambik order durian crepe 17 bekas.
untuk anak sedara bawak balik tempat study dengan untuk ofis suami.
aku dah cakap kan aku niaga main main je. malas nak iklan iklan.kihkihkih




hari ni pulak dapat order cheese tart 15 bekas.
order dari tempat kerja je.
akak tak bagi aku iklan kat fesbuk, sebab dengan dia sendiri dah ada order 30 bekas.huhu
takut tak sempat nak sediakan. 

sekarang ni tak tahula kenapa. malas betul nak masak.
tapi makan luar pun bukan sedap sangat.
if hari kerja memang kalau suami cakap taknak makan malam, aku suka sangat sangat.
aku takpe, makan jelah apa apa pun pastu mengantuk tidur jelah.
tapi kalau hari cuti memangla kena masak.
tapi kalau orang ada ajak suami makan kenduri or semayang hajat ke lepas semayang jumaat, memang hepi la seposen, sebab tak payah masak.kihkihkih.



 lauk hari jumaat.
daging korban ada lagi sikit. sempatla untuk masak lagi 2 kali.
ada ikan dalam peti, aku buat goreng pedas je.




pastu buat sayur air.
rencah dia tumis je bawang putih dengan masukkan mihun sikit dengan isi ayam sikit, daging sikit, serbuk lada hitam sikit.
buat sayur macam ni aku sukala makan panas panas time baru lepas masak tu.
if pekena sayur macam ni je tiap hari, konfem boleh kurus. hehe




hari khamis otw balik kerja suami belanja kfc.
beli 1 set snack plate dengan cheezy wedges. ngap dalam kete je.
rasa macam makin sikit je portion mash potato tu.
tapi takpelah, aku tak suka sangat. yang penting mushroom sauce dia kena banyak. 
malam tu aku just makan epal je. suami dah taknak makan.bagussss sangat.hehe

jumaat malam balik tidur rumah mak.
lately asik terasa nak makan manis manis je.. coklat, aiskrim.
so singgah 7e beli slurpee dengan aiscream.

hari sabtu suami tak makan tengahari kat rumah.
so aku tapau nasi ayam je. pastu beli jugak 2 cup aiskrim milo.
malam pun sebelum tidur nak makan aiskrim jugak.huhu
tu pasal ko makin gemok muis oiiii....

ok, tu je nak cite. babaiiiiiiiiiiiii



Tuesday, September 20, 2016

Pulut putih for breakfast



salam.

sekarang ni pagi pagi aku dah tak payah pening nak fikir makan apa untuk breakfast.
sebabnya ada sorang kawan sekarang ni mak dia ada jual pulut pagi yang dah siap packing.
so tipa hari if dia bawak, bagi je aku satu.
lagipun sekarang ni pergi balik kerja dengan suami.
dia dahla kerja masuk bandar, so kena gerak awal n memang tak boleh singgah untuk beli breakfast.
kecuali kalau dia nak masuk lewat.
tu pun kena tanya dulu boleh berenti ke tak.
if kat area tempat kerja ni, selain mahal, kedai yang ada tak memenuhi selera aku.
so pagi pagi selalu dok pening nak fikir makan apa.huhu




1 paket ni rm2.
mahal jugakla seposen.kihkihkih
tapi dah faveret nak buat cane. 
kedai kat area rumah aku dulu jual  rm1 je. tapi sekarang ni dah tak jual sebab katanya susah nak dapat kelapa muda.
ada sesetengah kedai dia jual pulut ni dengan ikan kering.
aku pulak suka makan dengan ikan sardin/selayang goreng. lagi sedap. 

semalam dengan hari ni aku beli 2 paket terus.
satu makan pagi n satu lagi buat makan petang.
selalunya if buat elok, sampai ke petang tak basi pun walaupun ada kelapa parut tu.
 aku ni memangla suka pulut.
dulu masa tak kawin takpela mak yang tanak.
sekarang ni dah kawin takkan nak suruh mak mentua.
ritu terasa jugak nak buat masa hujung minggu lepas aku tanya mak mentua boleh tolong tanak ke tak. hihi tak malu kan?

tapi orang cakap pulut ni tak elok makan banyak.
boleh sebabkan angin dalam badan.
tapi setakat ni aku makan rasa ok je.
untuk orang yang ada kencing manis pun tak elok.
sebabnya pulut putih ni akan menyebabkan kandungan gula jadi tinggi. 

(GI atau “glycaemic index” ialah ukuran secepat mana gula yang terkandung di dalam sesuatu makanan dapat di cerna dan di serap oleh usus memasuki ke dalam aliran darah. Makanan yang GI tinggi, bererti gula lebih segera di serap memasuki aliran darah). 

tapi orang cakap jugak, makan pulut ni kulit jadi cantik, macam orang siam.
entah iye ke tidak.
kulit aku ni memang dah semulajadi gebu gebas,kahkahkah.
so tak nampak perbezaan di situ. 

tapi hari ni bila bangun pagi, kepala rasa macam tak best.
tak surela kot sebab angin ke hapa makan pulut banyak.
so aku google pasal pulut.
antara satu kesan sampingan bila makan pulut putih ni, kita akan jadi mudah mengantuk.

 bahan kanji yang terdapat di dalam pulut putih bertindak meransang 2 jenis kimia pada otak (“tryptophan” dan “serotonin”). Kesan dari peningkatan ransangan kepada kimia tryptophan dan serotoni  ini, menjadikan seseorang itu merasa lebih damai/tenang dan sangat terdorong untuk berbaring-baring, seterusnya terlelap tidur

patutla malam tadi aku tidur memang lena sampai pagi.
selalunya aku memang mudah tersedar bila suami masuk bilik.
pastu akan tersedar selang 1,2 jam nak pergi tandas.
tapi malam tadi tak tersedar pun. lena je sampai pukul 5 pagi.
penangan pulut la kot.hehe

ok, tu je nak cite. daaaa






Monday, September 19, 2016

Jual Cheese Tart & Durian Crepe


salam.

sekarang ni kalau tengok kat fesbuk and insta, ramai sangat orang yang meniaga kan?
news feed tu selalunya penuh dengan iklan je
cakap je nak barang apa, semua ada.
bak kata orang, mak bapak je takde jual.hehe

dekat tempat kerja aku ni pun, ada sorang kawan tu memang kaki menjual.
cakap je nak apa...semua ada.
tiap tiap hari ada je benda baru dia bawak untuk jual.
sekarang musim durian kan? so tengah menggila jual durian crepe la pulak. huhu
walaupun dia jual murah n ambil untung sikit je, tapi nampakla hasilnya, siap boleh beli barang kemas lagi.
apapun, sebagai kawan aku tumpang gembira jelah.

yang aku ni pulak, teringin la jugak nak meniaga.
tapi bila fikir fikir, macam segan je nak jual.
rasa macam tak reti nak promote barang ni.
tapi bak orang kata nak seribu daya kan?
kalau tak nak tu, banyakla pulak dalihnya.kihkihkih

tapi hari tu dah kawan suruh, aku tryla jual durian crepe.
sekali je aku iklankan. terus dapat order 28 bekas.
bolehla untung setakat nak main main.hihi
tapi sekali tu jelah.
lepas tu dah tak up iklan lagi dah. 

pastu sekarang ni kakak yang jual cheese tart akan selalu datang husm untuk speech therapy anak sedara, so aku jual jugak cheese tart.
kakak ni stay di jerteh, terengganu so sape nak order cheese tart time yang dia datang jelah.
dah lama kot aku jual cheese tart ni kat tempat kerja.



blueberry cheese tart.
selain bluberry ada jugak perasa chocolate dan strawberry.

if dulu aku tolong jual je pun. tapi masa ambik order untuk raya puasa hari tu, aku markup sikit je pun.hehe
then aku iklankan jugak di fb. up sikit lagi.
akak ni dia jual murah sangat.
tu yang ramai sangat orang beli.
tapi yang penting sedapla.


 masa raya haji hari tu aku open order, dapatla 21 bekas.
tapi disebabkan masalah teknikal, sempat deliver 10 bekas je. ish ish ish. rugi betul.
bila aku tanya, akak jawab sehari sebelum raya tu dari pagi sampai petang dia siapkan order dekat 1000 biji yang saiz s je.
mana nak hantar delivery lagi.
dia sampai rumah mak pun dekat pukul 8 malam dah.
so yang 10 bekas tu, memalam buta la aku pergi hantar.huhu


untuk gift macam ni pun akak jual jugak.
if aku mention harga sini, mesti ramai cakap murahnyaaaaa...hehe
tapi yang ni aku belum up iklan kat fesbuk lagi.

selain cheese tart, akak jual jugak cheese kek.



yang ni yang dah siap potong.
if sebiji pun, kalau seller lain aku tengok jual sampai rm50.
tapi akak jual gila lagi murah.huhu
ritu aku dah cakap nape jual murah sangat...up la harga sikit.
tapi dia cakap biarla. niat sedekah.huhuhu



yang ni durian crepe yang aku jual.
yang kelakarnya, bila orang tanya sedap ke tak aku cakap tak tahu. sedapla kot.
sebabnya aku ni mana makan durian.
ni kan nak makan isi durian dengan cream, mau muntah aku kat situ.
lagikan kalau mak letak isi durian dalam bubur kacang pun aku dah geli.
tu belum tengok orang makan pulut durian gaul dengan tangan.
memang konfem aku duk jauh jauh.
jadi kembang tekak. 
durian crepe ni pun letak kat bonet belakang taknak bagi terhidu bau durian.
bab rasa tu aku penah la try durian sikit sikit.
bab bau tu je yang aku tak tahan boleh buat sakit kepala.
kalau kat rumah mentua, dia bawak naik durian untuk bagi aku atau suami makan, memang aku tak bagi masuk dapur.
suruh letak kat rumah kak ipar depan rumah je.
suami nak makan, sila naik makan kat situ.
yang penting aku tak pening n sakit kepala.hehehe

oh ya, sape area kelantan if nak order..bagitaula ek. hehe



Wednesday, September 14, 2016

Salam Aiduladha 2016



salam.

hari ke3 raya aku dah masuk kerja.
memang tak apply cuti pun. malas.
bagi can kat sape sape yang lebih perlukan cuti.

tahun ni kebetulan raya jatuh isnin selasa so kerajaan negeri umum cuti peristiwa hari ahad sehari sebelum raya.
masa aku balik rumah mak, ramaila yang puasa.
mak, nenek, kak ipar n anak sedara puasa.
mentua aku pun puasa.
aku je tak puasa sebab period.

malam raya tu akak yang jerteh cakap nak buat bakar ayam.
pastu aku ambik order jugak untuk tart.
tapi disebabkan masalah teknikal, daripada 21 bekas yang dapat order, aku berjaya deliver 10 bekas je.
n aku salahkan akak si baker.
hari tu janji dengan aku nak balik awal, so aku ingat sempatla buat delivery petang ahad tu.
rupanya pukul 6.30 lebih baru dia gerak balik dari jerteh.
dekat pukul 8 baru sampai, terpaksalah aku deliver tat memalam buta.huhu

dahla first day period, so mood memang ke laut.
dahla penat kesitu sini, mana risau nak fikir order orang lagi. 
nasib baik aku tak lari balik jelawat n duduk dendiam kat rumah.
tak mustahil pun kalau aku buat macam tu.
kepala otak aku ni kengkadang bukan betul sangat.kihkih

malam tu dekat pukul 11 baru aku balik rumah.
rebus nasi himpit kejap sambil layan tv.
n macam biasa, if nasi himpit aku tak hangus memang tak sah.
dari 4 bungkus sederhana tu, 2 bungkus memang rosak n kena buang.
yang lagi 2 aku malas nak tunggu sampai sejam lebih, so bila makan pagi esoknya, nasinya tak terhimpit betul betul pun lagi.
lantakla..asal beras dah jadi nasi okla tu kan.hihi

pagi raya macam biasa barulah aku nak gosok baju raya.
pastu kemas kemas sikit.
pastu makanan hidang kat dapur je.
aku just beli satay je sikit. then ada juih raya 2 jenis yang aku simpan dari raya puasa hari tu.
gambar takde malas nak ambik.

lepas tu kena cepat cepat siap sebelum suami balik masjid.
nanti dia dah tukar uniform nak kerjakan lembu, jangan harap la nak dapat gambar raya lagi.


macam biasa, raya haji baru dapat raya pertama dengan anak.
aku macam biasa harusla pakai baju baru.kihkih
suami pakai jubah tahun lepas je. 
anak pulak pakai baju melayu suami.
memang muat ye.
dia dengan bapak dia baju seluar memang boleh bergilir.
tahun ni tema jimat.
dress poplook aku tu pun ada diskaun 65%.hehe
dress ni memang bila pakai nampak gemuk je.
dah alang alang aku memang naik badan sekarang ni, so seswaila kan.



laki ni selalu ambik gambar mata pejam.
mata dahla sepet.
bini baru nak fefeling lentok ke bahu.





gambar ni aku crop untuk profile pic fb.
pastu lupa nak save yang asal.
so takdela gambar penuh.
posing tepi ni kengkononnya taknak nampak gemukla ni.
sama je kiri kanannya lebar.huhu
muka je dah besar pinggan.huhu
oh ya ni muka gembira kalau tengah berbaik suami isteri yer.
kalau tengah berperang takde maknanya nak ambik gambar sengih sengih macam ni.wakaka




gambar solo. dress apa entah dari poplook.
beli masa ada sale sebelum raya puasa ritu. 
size L baru muat muat di pinggang. bertabahla muis.huhu
shawl pulak yang kakak ipar hadiahkan dari dubai.
kain lembut n sejuk tapi buatkan mukaku makin bulat. bertabahla lagi sekali.




laki sapela ni yang nak jadi kanak kanak ribena sangat.
tak sedar diri dah tua rambut kat kepala dah beruban.kahkahkah
dah takde idea nak pose dia pi senaman kat pokok la pulak.
ni mesti nak panaskan badan sebelum kerjakan lembu lepas ni.

walaupun raya korban tapi mintak maafla takde pulak gambar lembu.
aku pergi jugak jenguk tempat sembelih tapi kejap kejap jelah.
g nak tanya laki itu ini n pergi hantar air je.
pastu aku lepak kat atas rumah je.
mak mentua ada jugak pelan pelan cakap kang elok kalau pegi siang daging lembu.
adoi mintak maapla.
32 tahun aku hidup ni aku tak pernah lagi tolong siang daging.
pergi kejap kejap tu pun dah sakit kepala aku dok bau lembu n taik lembu n segala bau semua ada.
dengan panasnya lagi.
sah sahla hari tu kepala aku sakit berdenyut denyut.
bukan aku nak diva dah memang aku macam tu.
so bila mak mentua bagi cadangan tu aku diam jelah. dia fahamla kot agaknya.hehe
kalau famili aku tahu dah perangai aku cane.

raya tahun ni ada 4 bahagian yang famili belah aku join lembu mertua.
tahun ni 2 ekor lembu mertua yang jadi korban.
tengahari tu lepas semua dah siap melapah, makan nasi n balik rumah barulah aku masuk dapur, kemas kemas semua, mandi pastu lepak depan tv.
telan ubat pastu terlelap kejap depan tv.
suami cakap nak balik rumah mak petangnya tapi bila aku tanya, dia cakap penat so balik esok je.

Raya ke2.
hari ni rumah makcik ada buat kenduri makan 40 hari.
pagi tu suami pergi tolong lapah lembu rumah jiran pastu dia balik n tertidur.
tengahari tu baru siap balik rumah makcik.
lepak situ kejap  pastu balik rumah mak. lepak je layan tv dengan anak buah.
malamnya lepas maghrib baru pergi rumah makcik lagi sekali.
lepas hidang hidang semua, buat tahlil n makan.
lepas tu sambung dengan bacaan quran 30 juzuk.
mula tu mak ajak aku baca jugak nak cukupkan 15 orang tapi dah kebetulan tak boleh solat.
so mak baca dengan kakak ipar je yang baca.
aku tak tunggu sampai habis pun terus ajak suami balik.
dah lemau dengan tak mandi n baju tak berganti dari tengahari.

baju raya ke2.
masa aku gosok tudung suami cakap jangok jangok ni nak pergi mana gak...huhu
so aku jawabla eh kan raya ni...baru raya ke2 harusla pakai baju baru.kihkihkih
dengkila tu dia takde baju baru.

oh yaa, raya kali ni jugak aku tetiba termakan tapai.
dah berapa tahun sejak last aku makan benda alah ni.
dekat 5 tahun kot tak pernah sentuh.
tapi tapai yang kakak ipar buat ni comellllll je.
kecik kecik. letak dalam peti ais makan sejuk memang sedap.
tu yang jadi teringin nak makan.

ok, tu jelah cerita raya saya...
lambatnya nak raya tahun depan...   :p


Plan for IUI ke3


salam.

ingatkan bila dah start ivf dah takde treatment kat hospital kota bharu, tup tup awal bulan 8 ritu nurse kol cakap ada temujanji. aku tak tau pun?
tapi memang hospital terengganu ada pesan kat aku suh buat iui lagi sekali tapi dah ritu puasa n raya, malasla pulak nak kontek hospital.
tapi mandangkan dah ada temujanji aku pergi jelah n doktor wan cakap buatla iui lagi sekali.
so bila tunggu period, hari ke2 aku kena pergi ambik darah pastu ambik siap siap Gonal F.




oh ya ni Gonal F. kena cucuk sendiri ye kat perut.
kalau yang dulu doktor suruh cucuk 2 dos je, tapi untuk kali ni kena cucuk sampai 5 dos.
so dapatla 2 batang Gonal F. ada 4 dos je dalam 1 batang pen tu. 
maknanya kena start cucuk dari period day3 sampai day7. 
walaupun dulu mintak kakak ipar dengan suami yang buatkan, kali ni aku cucuk sendiri jelah.

cuma malangnya kali pertama cucuk, aku ingatkan aku dah habis tekan semua ubat tu tapi bila keluarkan jarum, dahla banyak keluar darah, pastu bila tengok dari 75ml, baru 25ml yang masuk dalam badan aku.
nasib baik aku tak panik. aku keluarkan habis semua dos sampai jadi 0 balik pastu aku tukar jarum n cucuk kali kedua dengan dos 50 ml.
so cukupla 75 ml kan? cerdik tak saya?kihkihkih
tapi yang tak bestnya agaknya aku debor campur tertekan kuat sangat sampai naik lebam kat tempat cucuk tu n rasa sakit bila tekan.
fuhhh, nasib baik tak patah jarum halus dalam perut aku.huhu
tapi nasibla malam ke2 dan ke3 dan seterusnya aku berjaya cucuk tanpa sikit pun keluar darah.
konon dah terer la tu kemain konfiden cucuk sendiri.

 selalunya bila scan hari khamis, ahad tu buat terus buat iui.
tapi bila scan kali ni walaupun baru hari ke 10, doktor cakap telur aku dah terlampau besar n memang anytime akan pecah.
ni penangan 5 dos la ni. doktor cakap if ahad dah lewat sangat for IUI.
doktor suggest kali ni supaya aku ngan suami 'adjust' sendiri.kihkihkih
so weekend tu berusahala aku dengan suami walaupun ada time yang plan tersasar sikit.hehe
apapun, kita mampu merancang je kan?

if ikutkan period cycle normally 26days, so aku akan period 11.9 sehari sebelum raya aidiladha.
adala kot sikit harapan tapi seminggu sebelum due data aku dah rasa tak selesa sebelum nak period.
di pagi ahad tu konfem aku period.
maknanya yang adjust sendiri tu still tak berjaya jugak. takpelah. konfem takde rezeki lagi.

mandangkan hari ahad tu cuti, aku lupa nak kol hospital terengganu bagi date period.
tup tup bila kol hospital pagi tadi, hari ke 4..nurse cakap rupanya aku dah masuk senarai ivf untuk start treatment 30.9
bila aku bagitau aku period hari ahad, dia cakap tak sesuai jugak nak continue dengan 30hb sebab tarikh tu lambat sangat.
semuanya sebab 4,5 bulan ni period cycle memang berterabut habis so nurse salah calculation.
sekarang ni period suka hati je nak main 26,27,28,29 n 2 bulan lepas pernah cecah 30 hari.

if dulu period aku memang teratur. selalunya 5,6 bulan akan maintain contohnya cycle 26 hari.
lepas tu berganjak baru 27/28 hari for 5,6 month then baru berganjak lagi.
tapi sekarang ni tiap bulan memang salah teka.
hopefully start bulan ni stabil la kot.

so mandangkan aku kol lewat sangat hari ke4, sepatutnya hari ni kena pergi hospital untuk ambil ubat.
tapi dah aku ni jauh sangat, so nurse cakap terpaksalah tunggu next period.
hmmm, nak buat cane kan?
dah rezeki aku 3 kali period boleh start treatment tapi ada aral melintang pulak.
okla tu dari ada patient yang sampai 6x period still tak dapat tarikh yang sesuai.
so next period, janganla ko lupa lagi ye muis.huhu

apapun, aku positif sokmo. kadang kadang stress tu biasalah.
kalau time serabut, memang aku menyampah je dengan orang yang tiap hari 10x sehari post gambar anak dia kat media sosial. kahkahkah
macam ko sorang ada anak kan?

please jangan terasa ek. hari ni tengah sumbak sikit.
maafkanlah si muis yang still tak beranak lagi ni.
dahla ko tu susah nak beranak, mengata orang pulak. sah dengki! kihkihkih

 

Tuesday, August 23, 2016

I.N.S.E.C.U.R.E

assalam.

dah masuk tahun ke-5 kahwin ni entah kenapa tetiba aku rasa insecure pulak.
mungkin sebab takde anak.
mungkin sebab badan makin gemuk. sila salahkan treatment hospital,(ubat subur, ubat hormon etc..huhuhu)
so selalu rasa dah tak cantik dimata suami.
selalu rasa suami dah tak sayang.
selalu cari gaduh n salahkan suami berkaitan semua benda.

tapi bila tanya suami, sayang gemuk ke?
of kosla jawapannya tak.
kalau tanya sayang dah tak cantik ke?
of kosla jawapannya cantik.
kalau tanya sayang ke tak?
of kosla jawapannya sayang.
tapi aku still tak puas hati.
setiap hari aku selalu nak cari apa yang suami buat yang membuktikan dia sayang aku. psiko kan?

aku selalu rasa aku ni banyak masa nak fikir benda remeh temeh macam ni (menurut kata suamilah) sebabnya aku ni sunyi.
suami sibuk dengan hal dia. aku pulak takde anak nak dilayan. so banyak fokus pada suami.
bila dah fokus asik pada suami, sekecik hal pun if ada tak kena, memang jadi masalah besar la bagi aku.

disebabkan insecure jugak kot aku start consume jamu.
selain untuk jaga dalaman, salah satu sebab untuk suami la kot.
lepas tu selalu tanya dia, ok tak sayang makan jamu.
ada perubahan apa apa ke tak.
jenis aku ni segala benda nak share dengan suami.
period awal sehari pun share, period lewat sehari pun share.
rasa gemuk lepas makan pun nak bagitau suami.
berjaya tak makan nasi malam pun bagitau suami.
jarang kentut pun bagitau suami.hahahaha

disebabkan insecure jugakla, aku sebelum ni takdela peduli sangat pun pasal nak melawa, nak bergaya melebih lebih.
simple je sudah.
tapi sekarang ni rasa macam nak melawa, nak pakai cantik cantik, nak pakai sandal bertumit, nak pakai makeup, nak belajar make up etc.
semuanya untuk suami.
if dulu aku start kerja dengan pakai tudung awning. lepas ty bertukar pakai tudung bawal.
tapi sejak dua menjak ni rasa nak beralih angin nak konsisten pakai shawl la pulak.
dulu zaman tak kawin, biasa je aku pkai shawl, tapi aku ni jenis mudah rimas.
belit belit pin situ sini, shawl ni memang buat aku rasa nak tercekik je.
tapi asik pakai bawal je boring jugak.
dahla aku malas nak pakai pin kiri kanan depan belakang ni, so selalunya aku just pin depan je, kadang kadang main simpul je ala ala tudung adijuma la konon.hihihi

tiap kali nak solat memangla senang, nak bukak nak pkai balik tudung.
tapi aku sendiri pun rasa down, rasa tak motivated dengan penampilan aku, apatah lagi suami kan?huhuhu
aku nak nampak cantik di mata suami.
so bertahan la pakai shawl.
borong je shawl dari kawan. nasib baik ada kawan kaki menjual. so tak payah nak masuk kedai.
order je nak kaler apa.huhuhu

then sekarang ni bila dah start pakai shawl, barulah rasa lain sikit.
orang kelantan kata, jangok.hihihi
pastu bila tanya suami, ok tak sayang pakai shawl?
dia jawab ok je. tu jawapan standard dia.
pastu dia cakap nampak moden la sikit. MODEN?huhuhu
tak kisahla. yang penting ada perubahan sikit di mata suami, okla tu kan?

tapi bila jadi macam ni...aku selalu tertanya?
adakah aku ni terlalu obses dengan suami?
ke terlalu nak jaga hati suami?
ke takde kerja sangat sikit sikit nak fikir pendapat n perasaan suami.
sampai satu  tahap aku selalu rasa mungkin sebab takde anak kot? if ada anak lepas ni entah entah bolayan je kat suami ni.hahaha

tapi memang pelikla. if sape kenal aku dorang tahu aku ni jenis konfiden dengan diri aku, jenis yang tak bergantung sangat pada orang lain, jenis yang nak jadi leader instead of follow orang, jenis yang bold dan outspoken...tapi masuk je part suami? entah kenapa mudah rasa insecure, mudah beremosi, cengeng, nak perhatian, nak bergantung pada dia. rasa macam dah hilang konfiden diri.

sayang sangat la kot? tapi kalau cari pasal dengan suami, akulah yang juaranya.kahkahkah



see? see? macam mana aku tak insecure muka dah bajet makcik makcik je dok sebelah laki.huhuhu
geram je nak beli ubat kurus Diana Ishak..tapi kang takut ganggu rawatan pulak.
bertabahla muis.
hopefully ada anak nanti kurusla balik ko ke 50kg.wakaka


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...