Monday, June 19, 2017

Langkawi: Skypark Cabel Car


assalamualaikum.

hai hai hai.
kali ni nak sambung lagi cerita di langkawi.
balik je dari naik bot kat Kilim Geoforest park, nak baca klik sini langkawi-kilim-geoforest-park.html
destinasi seterusnya nak naik kereta kabel la pulak.

Masa sampai tu lebih kurang pukul 5 kot.
sampai je dekat parking, kami singgah makan dulu.
lapar sangat sangat dah last makan pagi tadi je.

Lepas tu baru singgah surau untuk jamak solat zuhur dengan asar.
lepas solat terus gerak masuk ke skypark cabel car.
Jauh jugak la nak kena menapak masuk ke dalam.
Skypark ni terletak dalam The Oriental Village.
kat dalam tu  banyakla ada kedai kedai jual souvenier, sempat singgah singgah gitu gitu je sebab kejarkan masa nak naik cabel car.

naik kereta kabel ni, ayah naik sekali dengan aku dan hubby n anak, termasuk 2 orang anak sedara.
sedang elok muat satu kereta kabel tu 6 orang je.
then, family abang cikgu iskandar pun naik jugak.
yang lain, mak, famili abang sulung dengan famili cikgu isroha tak naik.

harga tiket cable car ni murah je pun.

Rm15 untuk dewasa
rm10 untuk kanak kanak.



bila masuk je kemain ramai umat manusia tengah dok beratur nak tunggu turn.
ada je fast lane tapi tiket rm50 if tak silap.
tapi rugi je beli sebab barisan memangla nampak ramai tapi beraturnya sekejap je.
sambil sembang sembang tengok tengok dah sampai turn pun.




atuk n cucu.
ayah berani je naik cable car ni, mak je tak berani.hehe

tapi nak dijadikan cerita, elok je halfway sebelum sampai hentian pertama, tetiba hujan turun.
bayangkan berada di ketinggi beribu kaki tetiba hujan turun sampai air hujan termasuk dalam cable car tu.
mula mula tu memang rasa cuak sangat sangat.
tawakal jelah, kemain lagi aku dok kumat kamit baca segala surah yang aku hafal.
dalam takut tu beranila jugak aku nak jengah ke bawah.
tu sebab takde satu pun gambar pemandangan dari dalam cable car ni.

elok je sampai hentian pertama kena turun la rupanya.
dengan hujan punyala lebat, dalam hati ni Ya allah cepatla sampai turun balik ke bawah.
Masa tu dekat hentian 1 pun kemain ramai orang.
bila sampai turn masuk cable car untuk naik lagi tinggi, masa tu memang takde hati dah rasanya nak sight seing menikmati cable car ni.
masuk je dalam tu terus bagitau suami siap siap bila sampai hentian kedua nanti taknak turun.
so, bila je sampai atas dan pintu terbukak, aku terus bagitahu yang tunggu dekat luar tu taknak berhenti.
so cable car pusing balik untuk turun ke bawah.
Masa tu pun still hujan lagi.
dengan orang ramai lagi dekat hentian paling atas tu.
Aku tahu semua pun mesti cuak nak cepat cepat turun bawah.

Bila selamat sampai bawah memang rasa syukur sangat sangat.
panjang umur lagi rupanya.
Ayah pun siap cakap if tahu hujan nak turun, takdenya dia nak naik cable car ni.

tajpela, if lepas ni ada peluang ke langkawi lagi, boleh try naik lagi cable car ni.
Tapi make sure cuaca elok.
Pnas sampai nak pecah kepala pun aku sanggup.

Suami siap cakap lagi dekat hentian ke2 tu ada kawasan cantik boleh jalan jalan ambik gambar pemandangan semua.
Tapi mintak maapla suami. takde hati dah aku ni nak bergambar.
sekarang ni pun if bayangkan balik, duduk di puncak gunung dengan hujan lebat?
pulak tu cable car ni sepanjang jalan nak sampai ke setiap hentian, halfway dia akan stopkan cable car.
then benda tu dok teroleh oleng kat tengah, hanya bergantung pada cable saja.
kalau ditakdirkan putus? Takde kubur la aku ni, tinggal nama je.huhuhu
Bila turun je dari cable car terus keluar untuk gerak balik je.




Thursday, June 15, 2017

Ramadan 2017: Day 9/10/11



Assalamualaikum.

dah masuk ramadan 20 baru nak update yang 10 hari lepas.kihkihkih
i is busy hokey.
malam malam tak sempat 10.30 dah terlelap depan tv.
nak menaip pun tak sempat.
alang alang dah ada gambar, kita tepek sini jelah.
bagi meriah sikit blog muis ni.



berbuka hari ke 9, aku panaskan balik je gulai kambing yang makcik tapaukan masa kenduri arwah tu. kan konsepnya jangan membazir.




lepas tu aku nak habiskan ikan dalam peti ais.
goreng ikan selayang ni garing garing je.
lauk lauk lain lupa dah. 




ayam goreng ni rasanya lauk sahur the next day.




berbuka hari ke10, beli lauk kerutuk daging.
kerutuk ni lebih kurang kuzi la kot. macam gulai tapi lebih pekat.
kerutuk ni kalau famili aku, lauk legendla. dari kecik berbuka atau sahur kerap sangat makan lauk ni.
yang ni beli dari mak kawan. banyak ni rm10.
tapi okla makan berdua.
siap ada bakinya untuk buat bersahur.




kerabu mangga. first time beli kat kedai ni. ownernya memang orang siam.
sedap walaupun cara dia prepare lain dari yang selalu aku beli masa pesta makanan thai.
if somtam dia tumbuk bawang putih dulu, untuk kerabu tak buat macam tu.
dia just gaul je semua.
portion banyak ni rm3 je.




berbuka hari ke 11, aku masak tomyam.
misi 1 lauk 1 hari still on.




buat daging goreng kunyit.
nak habiskan baki daging dalam peti ais.




pesan kat suami belikan popiah biasa, dia beli yang macam ni pulak.
aku makan 2 ketul je. yang lain buang.
popia sira ni dia manis.
aku suka yang biasa je.
4 ketul ni rm2 kot. tapi dalamnya ada tauge je aku nampak.  standard bazar la kan.
dah lama pulak tak buat popiah sendiri.
baru syok boleh letak isi macam macam.

ok, tu untuk kali ni.
hari ke12 berbuka kat luar. nanti muis update lain ye. :)


Tuesday, June 13, 2017

Ramadan 2017: Day 17 (Nuzul Al-Quran)



assalamualaikum.

period bulan ni terawal 2 hari, so ahad lepas aku dah 'beraya' awal.hehe
kebetulan pulak hari isnin cuti nuzul alquran, mak buat majlis berbuka puasa n tahlil untuk arwah nenek.
sedang molek la sangat sebab konfem kena buat itu ini. mak dahla cerewet.
kurma isi 6 biji, tak cukup 10 biji pun dia bising.huhu

aku balik pun dah tengahari. sebab tunggu nak layan ulangan masterchef canada dulu.
dalam pukul 10, suami tengah membuta lagi, aku masuk dapur goreng nasi sikit.
kemas kemas sikit.
tengahari balik rumah mak singgah beli air asam boi dulu kat bazar ramadan.
bila balik rupanya kakak dengan kak ipar aku pun sama tak berpuasa.
dorang cakap mana cukup air sebungkus.huhu
kebetulan semalam cuaca panas sangat sangat.

dalam pukul 4 aku bagitau kakak nak keluar beli air.
sebabnya mak nak buat sirap bandung dengan teh o je untuk berbuka.
aku manalah suka sirap bandung.
alang alang keluar aku pergi bazar ramadan peringat terus.
aku beli roti john dengan kebab untuk mak.
pastu beli air coconut shake gelas besar rm5. tambah lagi air asamboi limau kasturi rm2.
then pergi pulak ke bukit marak. ada satu kedai jual air sedap.
aku beli lagi 2 bungkus. air laicikang dengan air sunquick tropicana. dia campur jelly n nata de coco.
air fairlady katanya. so total air 4.
bagi kakak sorang satu. lagi 2 aku yang punya.kahkahkah

malam tu aku tak makan nasi pun. kenyang sebab minum air banyak gilos.
nak pecah perut.
selalu kalau ada kenduri memang macam tu pun. ratah lauk. makan tembikai.
nasi bolayan je.
meh kita tengok lauk pauk apa yang hidang untuk kenduri semalam.


kerabu terung campur pucuk paku.
mak suka sangat buat kerabu untuk kenduri.
mentangla kerabu dia sedap.huhu
tapi semalam air tangan kakak ipar dan makcik.
tak kick sangat. 




kuih akok dan agar agar santan.
aku tapau akok je 3 biji buat bekal nak makan hari ni.
sedap sangat akok ni. lembut, besar dan wangi.
menyesal tak tapau lebih malam tadi.hehe



tembikai tu wajibla.
untuk cuci mulut katanya.



ayam goreng berempah cikgu ismira.
try resepi baru katanya. kemain lagi claim sedap campuran yang ni if compared yang dulu.
tapi masalahnya dia tu letak perasa taknak try.
aku lah yang jadi mangsanya.
naik loya tekak dok try perapan raw tu. sadis sungguh.
dahla bila aku cakap tak cukup garam n gula dia bolayan je. taknak terlebih masin.
aku tapau kepak 3 ketul goreng untuk bersahur pagi tadi.
selamat dah tak payah masak benda lain.hehehe



 untuk lauk daging pulak memang mak suka buat singgang atau sup je tiap kali kenduri.
gulai ni kureng sikit.
nak yang light light katanya.
pun air tangan cikgu ismira jugak. 




ikan bawal masak 3 rasa. pun air tangan cikgu ismira jugak.
sebab tu kalau kenduri, dia kena ada.
semua dia buat, aku goyang kaki je.kahkahkah
ada kuah lebih, aku tapau untuk makan masa bersahur jugak.
jangan membazir.
kesian suami nanti kalau bersahur takde kuah.
aku takpe kalau kuah, kicap pun jalan.

selain tu, ada jugak makcik buat kaki ayam percik.
ayag suka lauk ni. abang ipar pun nampak dok meratah kaki ayam percik je.
sampai aku terpaksa bagitau, bukan bini dia yang masak..kihkihkih
ingat bini dia je kot yang pandai masak. :P

lepas kenduri macam biasa, tugas azali aku sesi basuh membasuh.
kebetulan la pulak dekat sinki, air taknak keluar.
dah satu kerja pulak nak kena angkut pinggan mangkuk cuci dekat paip luar tepi dapur.

aku tukang cuci, cikgu ismira tukang bilas.
kakak ipar tukang angkut yang kotor dan bersih.
orang lain bagila can berbuka dan solat.
dalam 7.45 start basuh pukul 9 lebih baru siap.
macam nak patah pinggang aku.
baju dan seluar jangan cakapla semua basah. dengan nyamuk lagi. sadis sungguh.

tapi kalau tak basuh siap siap nak tunggu air ada kat sinki, nanti sapa pulak yang nak basuh.
kesian la pulak dekat mak sorang sorang.
lupa pulak nak snap gambar pinggan mangkuk gelas semua alatan yang dikeringkan kat dapur.
barulah nampak betapa banyaknya alatan yang guna tiap kali kenduri.huhu
lepas setel semua, tapau lauk n kuih sikit, lepas tu terus balik.

sekian cerita muis. byeeeeee :D


Wednesday, June 07, 2017

Ramadan 2017: Day 7/8


Assalamualaikum..


puasa hari ke7, lupa dah sahur makan apa. 
tahun ni banyak ulang lauk sahur je pun. 
then, untuk berbuka, muis decide nak goreng ikan kembung je. 
pastu buat sambal kicap.
lepas tu mek mentua bagi gulai ikan darat, ikan haruan kot.  



gulai kakak ipar memang sedap.
cukup rasa. yang penting pedas.
bakinya simpan untuk bersahur tapi lupa nak simpan dalam peti ais.
bangun paginya tengok kuah dah basi. 




ikan kembung goreng.
muis suka kalau kunyitnya letak banyak.
saja nak habiskan ikan dalam freezer.
kalau simpan lama lama tak sedap jugak.
cicah sambal kicap. makan macam ni pun alhamdulillah simple tapi kenyang pun.
suami pergi bazar beli paru goreng+terung dengan sambal pauh.
tapi dah nama lauk bazar, suami jelah makan. \
muis tengok pun tak selera.
paru muis makan kalau goreng garing je. kalau tak garing, memang tak suka.




tembikai wajib. untuk makan malam malam.
masa sahur pun muis makan jugak.

HARI KE8.

hari ni berbuka di gua musang.
ada kenduri makan 40 hari arwah pakcik.
muis pergi dengan mak ayah dan abang je.
suami tak ikut.
gerak dalam pukul 11 pagi, pukul 1 tengahari dah sampai sana.
dok rumah orang, sangap je nak menunggu masuk waktu berbuka.
lamaaaaa sangat rasanya.
nak menolong pun, orang merewang dah ramai.



sepesen dengan rumah mak kalau buat kenduri.
makan hidang. guna pinggan kaca.
takdela guna pinggan polisterin ni.
ayah paling pantang kalau orang ajak kenduri guna pinggan cawan polisterin.hehe

antara lauk berbuka macam lauk kenduri biasa jelah.
ayam masak merah.
gulai kambing campur buah ara.
kerutuk itik.
acar dengan timun.
kuih kuih dengan kurma pun ada.
air teo beng.

muis yang paling terliur, ayam masak merah tu jelah.
untuk mak, makcik hidang daging goreng, dengan daging singgang.

muis macam biasa berbuka tak menambah pun nasi.
orang first siap makan, terus pi solat.
tukar baju n lepak lepak je menunggu balik.
sampai rumah dah pukul 11.30 malam.
solat isyak terus tidur.

sekian. hehe

Monday, June 05, 2017

Ramadan 2017- Day 5/6



Assalamualikum.


5 RAMADAN, RABU. 

bersahur pagi tu, aku buat sotong goreng kunyit je.
1 lauk cukup. gambar takde.
untuk berbuka macam biasa misi 1 hari 1 lauk diteruskan.



aku masak daging goreng serai.
terlebih bumbu so basah la daging saya.
daging empuk cuma tak garing.
banyak ni makan berdua pun tak habis.



mintak suami belikan lawar. rasa boleh tahan tapi kacangnya banyak sangat.
aku dahla tak suka kacang panjang. banyak ni 2x makan habisla separuh.
bakinya aku buang je. bila simpan dalam peti ais dia jadi makin kering so tak sedap.
membazir lagi.




masa singgah kedai runcit, terbeli kuih ni rm2.
nampak sedap tapi gigit sikit keras. kuih cara ni patut lembut sikit, barulah sedap.
if ikut taste akulah.
aku tak makan so buang je. membazir lagi.huhu



6 RAMADAN, KHAMIS.


bersahur suami cakap nak makan mee goreng.
mengantuk pagi kot. tersilap menumis dengan minyak banyak.
so mee jadi too oily. kurang enak di makan.




untuk berbuka, aku buat paprik campur. sedap dap dap.
pedas, manis, masam, masin. aku campur perencah tomyam sikit.
carrots tu potong bagi tebal sikit.
sayur letak last minit sebelum angkat so still rangup.
paprik ni salah satu menu faveret akulah.



suami beli ikan pastu dia bakar tawar macam ni je.
budu tu wajibla. orang kelate kan. huhu
2 ekor ni makan berdua, sekor je habis.
ikan kalau tak habis takpe, boleh jadi makanan kucing.





kali ke2 suami beli murtabak lepas tu tak makan.
eeiii geram je aku.
dia tu bukannya jenis pemakan.
lepas maghrib pun dia bukannya makan.
aku pulak suka murtabak pokdee je. yang orang lain jual kalau beli, tak pernahnya senonoh.
dari segi rasalah.hehehe

bila tengok murtabak, teringat arwah nenek.
dia suka sangat makan murtabak.
dia suka laksa penang, nasi air.
tu jelah makanan yang selalu aku dok repeat beli kat arwah.

raya dan puasa tahun ni, nenek dah takde. *cries*



Tuesday, May 30, 2017

Ramadan 2017: Day 3/4


Assalamualaikum..

hari ke 3 bersahur dengan lauk lebihan buka puasa. gulai daging. lala pedas. cukupla tu. nak alas perut je kan.
aku bangun pukul 4suku. masak nasi pasu sambung tidur tidur ayam sampai pukul 5.
pukul 5 kejut suami makan sahur.
lepas tu dah tak tidur sampaila pergi kerja.
sejak puasa ni otw balik kerja memang mata ni macam ditampal gam. berat je rasa.
dahla aku ni jenis sekali terjaga susah nak tertidur balik. so rasa tidur macam tak berapa cukup je.
tapi takpe..weekend nanti kita ganti je balik.hehe

untuk berbuka pulak, misi 1 hari 1 lauk masih diteruskan.
suruh suami pilih 3 lauk. paprik campur, daging black pepper dan ayam kam heong.
suami cakap nak daging.
so balik kerja terus masuk dapur siang n perap daging, kupas bawang semua.
pukul 6 dah tercongok depan tv, nak tengok ulangan My Kitchen Rules episod minggu lepas.
dalam 6.30 baru masuk dapur untuk masak nasi n potong bawang. masa iklan je pun.
plannya nak start masak pukul 7.hehe
tapi dalam 6.45 suami dah balik dari bazar. dengar je bunyi motor berlari aku masuk dapur.huhu
kalau masa ni aku dok tercongok depan tv lagi, memang kenala aku dengan laki.kahkahkah



misi 1 lauk hari ketiga. daging black pepper.
muis specialty.kihkihkih
orang yang pernah try takde yang tak cakap sedap.
makan dengan nasi pun sedap. ratah macam tu je pun sedap okay.



gulai ketam air tangan kakak ipar.
walaupun aku alergik, aku makan jugak seketoi.
kalau tak makan rugi.
kakak ipar saya masak memangggg sedap.
bukan setakat suami, aku pun suka.hehehe




suami tapau sambal ikan bilis.
apala punya taste macam ni. aku tengok pun tak menyelerakan langsung.
dahla guna ikan bilis besar.
suami setakat makan 2,3 sudu...membazir x5.
jadilah rezeki itik ayam je. 

selain tu, ada jugak suami belikan roti john dengan kuih onde onde.
roti john memang aku nak makan, tapi onde onde pun sama membazir je beli.
anak cakap tak sedap so dia tak makan. membazir lagi..x6.

suami pun sama jugak membazir bab air.
kelmarin aku dah buang setengah jag jus tembikai.
semalam ada misi nak buat air jagung cincau+aiskrim la pulak.
gigih dia beli kordial jagung, aiskrim dengan cincau.
dahaga sangat la konon tu. satu jag kecik tu untuk dia sorang.
tapi tak sampai separuh pun dia minum.
last last sedut air laicikang aku jugak.huhuhu
dia cakap muak.
cane tak muak dah air tu bersusu, ada semangkuk dia letak pulak aiskrim kat atas tu.
ya Allah, memang perangai mengalahkan macam budak budak.
bertabah jelah nak tunggu puasa habis sebulan.

hari ke 4. bersahur dengan baki gulai ketam dan daging black pepper.



untuk berbuka suami beli gulai dalca.
1 lauk hari ni aku just goreng ayam kunyit je. gambar takde sebab goreng dekat masa nak berbuka.
lepas tu aku panaskan balik baki lauk lala goreng dan gulai daging yang berbuka hari ahad,
elok lagi tersimpan dalam peti ais, so jangan membazir.

lauk lauk yang lain dah lupa dah.hehe
yang penting matlamat aku jangan membazir berjaya.
good job muis... 





Monday, May 29, 2017

Ramadan 2017: Day 1-2

Assalamualaikum.

welcome ramadan!
tengok orang dok wish rata rata kat whatsap!, facebook..but being me, kadang2 malas.kihkihkih
biarlah semangat ramadan tu meresap di hati je.
sebenarnya annoying sebab dari sebelum puasa dah dok iklan gitu gini.
bulan yang sepatutnya kita bersederhana dan jangan membazir, tapi nan hado!
iklan bufet ramadan la, karpetla, telekungla, segala macam jenis iklan ada. 
otw balik dari meeting kat HQ, ada kedai siap pasang lagu raya. eei menyampah rasa.
baru 3 hari kot. 

ramadan tahun ni memang aku bertekad dah taknak membazir. berjimat cermat.
dari segi kewangan atau dari segi menu.
alhamdulillah, dah hari ke3 ni aku masih berjaya elakkan diri dari jengah bazar ramadan.
nasib baik kalau otw balik rumah, ada shortcut yang boleh elak bazar.
satunya sebab jalan akan jem. tempat sempit, manusia ramai. rimas jangan cakap.

baik aku cepat cepat balik rumah, masak 1 lauk.
yang lain ikut suka suamila nak beli apa, nak makan apa.
semoga aku istiqamahla..1 HARI, 1 LAUK.kihkihkih

malas nak combine gambar. so letakla sekeping sekeping ek.
silakan menjamu mata.


sahur hari pertama dan kedua.


ada nasi lebihan yang lunch hari jumaat. so untuk bersahur goreng yang ni je.
aku buat nasi goreng tomyam, dengan ayam goreng kunyit.
kebetulan stok sayur habis.
yang dalam gambar ni nasi lebih. ingat anak nak sahur sekali. tup tup dia tak makan.
bazir je. dahla sedap.pedas n rasa tomyam just nice je. kalau tahu taknak, baik aku habiskan.hehe
selain nasi aku makan jugak 5 keping biskut wheatmeal.




hari kedua sahur aku goreng daging je.
n adala kot baki lebihan ikan percik masa berbuka.
lauk panas n nasi panas memang layan untuk sahur.

menu berbuka.


ikan selar percik. aku suka makan percik tapi tak pernah buat.
so bawak balik ikan n suruhla mak buat.
tu untung dok dekat.hehe
then tapau  2 ekor je untuk berbuka. yang lebih bagi mak.
banyak ni pun makan 3 beranak tak habis.



suami tapau gulai siput sedut.
tak sedap. dahla aku tak pandai sedut. kena korek dengan garfu.
so gulai ni tak habis. membazir x1.
kan orang dah cakap kalau dah jumpa 1 kedai yang sedap, jangan beli dah kat kedai lain.
kita akan compare. mostly kita akan cakap tak sedap kedai lain.
itu aku. seorang yang cerewet.


 rangka ayam madu untuk si anak.
seketul kecik macam ni agaknya rm3 kot. nasib baik habis.




kuih akok jagung suami beli. onde onde mak buat.
aku tukang potong gula melaka je.
selalunya kuih memang tak habis sebab aku tak makan.
tapi tahun ni puasa anak ada sekali, lepas berbuka dia habiskan. bagus.
keywordnya jangan membazir.hehe

berbuka hari kedua.


aku masak lala. sekilo.
tak habis pun. boleh simpan n makan the next day.
macam biasa, kalau masak bulan puasa, bab seasoning aku memang terer dah.
tak payah nak acah acah try guna lidah. kang tak pasal pasal batal puasa.hehe




 suami tapau gulai kawah dari bazar.
first time aku makan gulai sedap.
selalunya kualiti makanan bazar ni, jarang sangatla jumpa yang sedap.
tak berusik pun masa berbuka gulai ni. so simpan untuk makan sahur pagi tadi.
sahur pagi tadi aku just masak nasi je. then panaskan gulai. add on sambal ikan bilis melaka.



kerabu kulat gelam. kakak ipar kot yang buat.
kulat gelam ni pahit. aku tak pandai makan.
sebab tu masa mak mentua offer kerabu ni, aku taknak.
tapi suami ambik jugak.
so aku makan mangga parut yang ada dalam tu je.
bersahur tadi aku buang je ada sikit bakinya.
kerabu basah bersantan tak boleh simpan lama. cepat basi.
so membazir x2.

ada kuih pulut sekaya jugak suami beli. dengan murtabak.
malas aku nak snap gambar. entah apa la dia fikir masa beli tu.
tengok rupa pun takde selera aku.
kesudahannya tak makan langsung. membazir x3.
pastu suami buat jus tembikai 1 jug besar.
minum 2 beranak tu je. pun sama tak habis. membazir tembikai.
kalau buat makan gitu je lagila elok. 
jus tembikai membazir lagi x4. ish ish ish.


Thursday, May 04, 2017

Menu Muis 2.0


Assalamualaikum..

lately mood nak capture gambar menu harian sudah kembali.
so banyakla gambar dalam hf.
pun asik tangguh je nak update blog.
kalau time lapar atau puasa, muis suka sangat sangat kalau dapat tengok gambar makanan.
alahhh...setakat makanan menu biasa biasa je pun.huhu
 tapiiiii..menu biasa tu jelah yang buat muis n suami selera makan.
lauk beli kedai ni sekali sekala bolehla.



ikan pekasam dari kedah. kawan suami yang bagi.
sedap sebab rasanya masam masam.
memang kena molek if makan dengan lauk gulai ayam ke gulai ikan ke.
if goreng garing memang licin sampai ke tulang.
last stock tinggal sekor je.
ada kawan balik kampung kat kedah nanti, harapnya boleh la kirim.
cuma jenis ikan tu tak sure ikan apa.
maybe ikan lampam jawa kot. 




ikan selar kuning.
suami suka beli n memang dia pesan goreng garing je.
style aku serbuk kunyit lebih. memang sodap makan dengan nasi panas.
cuma kena alert dengan tulang keras dekat perut dia je.
orang kelate panggil tulang perdoh. bentuk macam bercabang segi tiga gitu, bukan straight.
if terlekat kat tekak, memang naya.




ayam perap masa buat nasi ayam.
nampak moist macam ayam panggang kan?
padahal goreng je ni.hehe
time buat nasi ayam je, aku buat ayam portion besar.
untuk menu lain memang potong kecik.





lauk pebret saya.
ikan masak kicap berkuah pekat.
ikan pebret. ikan tongkol. ikan aya.




udang n ayam goreng kunyit lembab.
tak garing.
ni kalau makan kat kedai tomyam, rm7 dah sepinggan lauk bercampur macam ni.
portion lagi sikit kot.
buat sendiri lagi puas hati. 




sekali sekala tomyam campur masak sendiri.
if cukup bahan, buat jelah.
lagi jimat, lagi bersih lagi banyak portionnya.
baki tomyam boleh makan dengan kuetiow atau mihun belah malam pulak.





sardin tak tumis.
just masukkan kuah sardin dalam kuali, campur air sikit.
pastu campak je bawang n lada, perasa garam gula.
sos ikan/tiram/tomato/cili/soya(kicap) sikit.
yang penting ikan dia kena goreng dulu.
suami request suruh buat pedas. so campak lada thai lebih sikit
tak sure nape kuah sardin jadi kaler oren.
lighting hf kot. 
 kadang kadang suami tapau je lauk if hari cuti.



telur ikan masak apa tak sure.
nak kata goreng, tak garing pun.
memang bukan taste aku.
padahal suruh suami beli telur ikan mentah, sebab nak goreng garing je.
tapi dia cakap takde kat pasar.
so belila yang dah masak.
kesudahannya, makan seketul dua yang lain masuk tong sampah.






gulai siput sedut.
aku ni memang tak reti nak makan/sedut siput.
kalau 10 ketul, adala 2 kot yang boleh keluar.
yang lainnya, macam nak putus nyawa aku sedut pun dia taknak keluar.huhu
tapi gulai ni selalu suruh suami beli sebabnya sedap sangat sangat.
kuah dia secukup rasa n pedas.
makan yang ni konfem meleleh air hingus.
if sedut tak keluar takpe, aku tarik keluar guna garfu je. kahkahkah


yang ni pulak antara menu selingan waktu petang atau malam.
memang jarangggg sangat nak masak nasi n lauk.
kalau anak taknak, aku pun jarang makan malam n suami selalunya pun taknak jugak.


megi berkuah. suami tak suka sangat megi goreng.
paling kerap 2x seminggu.
selalunya sekali seminggu je.



kalau nasi dengan lauk taknak kalau malam.
tapi kalau nasi goreng, makanla pulak.huhu
so kalau tadika ada nasi lebih kadang2 aku tapau bawak balik je.



kuetiow kungfu.
dah lama tak masak.
sedikit termasin.hehe
aku kalau lauk ayam udang sotong ada rajinla nak masak cenggini.
kalau just ada ayam je, memang malas. titik.

selain tu, kalau malam aku paling suka jugak buat mee goreng basah.
seminggu sekali buat sampai aku rasa skill masak mee goreng basah aku ni dah hebat sangat.
pendek kata pejam mata je masak.
konfem basah. konfem sedap. konfem licin pinggan suami n anak.
tapi, sekali pun aku tak pernah snap gambar.
mungkin sebab tak sabar nak makan kot.kihkihkih


yang ni pulak pic lunch aku kat tempat keje.
dah masuk tahun ke6 kerja kat tadika ni, memang aku muak je dengan lauk tadika.
almaklumla lauk untuk budak kan.
pedas pun tak.
mana yang kuah pekat terpaksa dicairkan sikit. gitulah kekdahnya.
tapi ada a few menu yang aku still makan.


 telur rebus masak sambal.
kalau dapat telur mata lagi best ni.
pair dengan stok ikan pekasam kedah aku ni.




gulai ayam. lawan jugak dengan ikan pekasam kedah.
nasi panas n kicap.
sambal sikit. kalau ada ulam timun lagi terangkat rasa dia.



lunch masa hari cuti.
suami takde. anak taknak makan.
so aku makan sorang depan tv je.
buat gulai udang, goreng ayam.
sekarang ni tengah musim mangga muda, so cincang letak dalam budu dan ulam timun.
kali ke3 menggulai udang. kali ni yang paling best rasanya.
itu bermakna, aku semakin pandai menggulai. good job muis. :)

ok, tu je nak share kali ni.
jumpa lagiiiiii.....

















LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...